wtorek, 5 marca 2013

Ziemniaki faszerowane


Ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane

Ziemniak to warzywo uniwersalne. Można go przyrządzić na 1001 sposobów od sałatki poczynając na plackach ziemniaczanych kończąc. Moim zdaniem najsmaczniejsze są ziemniaki pieczone w piekarniku. Są wspaniałym dodatkiem lub samodzielnym daniem. Przygotowuję je w kilku wariantach. Dziś w roli głównej ziemniak faszerowany. 



Składniki na ziemniaki faszerowane:


  • 8 dużych podłużnych ziemniaków,
  • 30 – 40 dag mielonego mięsa,
  • 20 dag żółtego sera,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 4 łyżki sosu pomidorowego (można wykorzystać koncentrat pomidorowy lub ketchup),
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • pół łyżeczki chili,
  • sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki w skórce dokładnie myję, gotuję w osolonej wodzie na „pół-twardo” i odstawiam do wystudzenia.
W międzyczasie podsmażam mięso mielone, przekładam do dużej miski i studzę. Dodaje do mięsa sos pomidorowy, odsączoną fasolę, starty ser, i posiekaną natkę pietruszki.
Ziemniaki przekrawam wzdłuż, ostrożnie wydrążam środek pozostawiając około 0,5cm miąższu przy skórce. Wydrążoną część ziemniaka siekam i dodaję do farszu.
Doprawiam farsz do smaku solą pieprzem i chili, mieszam i napełniam wydrążone ziemniaki.
Ziemniaki piekę w nagrzanym do temperatury 200oC piekarniku (opcja: z termoobiegiem) przez około 25 minut.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku