poniedziałek, 11 marca 2013

Owsiane ciasteczka kokosowe

Owsiane ciasteczka kokosowe
Owsiane ciasteczka kokosowe
Nie ma to jak pyszne chrupiące ciasteczko do popołudniowej kawy. Ale jakże byłoby dobrze raczyć się słodyczami bez późniejszych wyrzutów sumienia. Ten problem rozwiązują owsiane ciasteczka kokosowe - płatki owsiane zawierają masę błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów. Można je przechować w metalowej puszce, wtedy przez długi czas zachowają kruchość i będą nas cieszyć przez cały tydzień (o ile nie znikną już pierwszego dnia). Dodatkową zaletą ciasteczek owsianych jest prostota i szybkość przygotowania.



Aby przygotować owsiane ciasteczka kokosowe potrzebne są następujące składniki:

  • 120g płatków owsianych (najlepiej drobnych),
  • 125g wiórek kokosowych,
  • 150g mąki pszennej,
  • 90g cukru pudru,
  • 150g stopionego masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki gorącej wody,
  •  1 łyżeczka sody.
Sposób przygotowania owsianych ciasteczek kokosowych:

W dużej misce łączę ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier puder a następnie dodaję przestudzone stopione masło i mieszam.
Do małej miseczki lub kubka wsypuję sodę, dodaję miód i gorącą wodą opłukuję łyżkę po miodzie. Mieszam składniki ze sobą.
Składniki z małej miseczki przelewam do dużej miski i bardzo dokładnie mieszam. Ciasto jest lekko sypkie, ale kleiste. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je w dłoniach do grubości około 0,5cm i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym do 150oC piekarniku przez około 15 minut (do czasu aż ciastka nabiorą złotego koloru). Wyjmuje ciasteczka i studzę na kratce.
Tuż po wyjęciu z piekarnika owsiane ciasteczka kokosowe są miękkie i elastyczne, ale stają się chrupkie tuż po wystygnięciu.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku