sobota, 23 marca 2013

Muffinki pomarańczowe

Muffinki pomarańczowe
Muffinki pomarańczowe
Dziś kolejna odsłona muffinek czyli - muffinki pomarańczowe. Znalazłam wczoraj przepis na muffinki cytrynowe i postanowiłam dokonać niewielkich modyfikacji. Muffiny wyszły rewelacyjne, miękkie puszyste z chrupką skórką i delikatną nutą pomarańczy. Przekonajcie się sami.


Składniki potrzebne do przygotowania muffinek pomarańczowych:

Składniki suche:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • pół opakowania płatków migdałowych.

Składniki mokre:

  • 100 ml mleka,
  • sok z dwóch pomarańczy,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 75g stopionego masła,
  • 1 jako.

Sposób przygotowania muffinek pomarańczowych:

W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do foremek na muffinki i piekę przez około 20 - 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe. Wyjmuję muffiny pomarańczowe z piekarnika i studzę na kratce, ale na ogół wszystkim nie udaje się do końca ostygnąć.

Muffinki pomarańczowe
Muffinki pomarańczowe

ŻYCZĘ SMACZNEGO

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku