poniedziałek, 25 marca 2013

Muffinki śródziemnomorskie

Muffinki śródziemnomorskie
Muffinki śródziemnomorskie
Muffinki śródziemnomorskie to jeden z moich ulubionych wypieków wytrawnych. Robię je bardzo często, świetnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Właściwie do tego przepisu można użyć dowolnych dodatków w ramach „sprzątania lodówki”, ale ja najbardziej lubię je z oliwkami, suszonymi pomidorami, serem i ziołami.


Składniki potrzebne do zrobienie muffinek śródziemnomorskich:

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół słoiczka oliwek (około 20 sztuk),
  • 8 - 10 suszonych pomidorów z oliwy,
  • 15 dag sera żółtego,
  • 1 łyżka świeżych posiekanych ziół lub 1 łyżeczka suszonych (bazylia, tymianek, oregano),

Składniki mokre:

  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ½ szklanki oliwy (ja używam tej z suszonych pomidorów),
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka chrzanu.

Sposób przygotowanie muffinek śródziemnomorskich:

Oliwki kroję „na cztery”, suszone pomidory w kostkę, ser ścieram na tarce o grubych oczkach, siekam zioła. W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche razem ze wszystkimi dodatkami. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do foremek na muffinki i piekę przez około 20 - 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe. Wyjmuję muffiny śródziemnomorskie z piekarnika i przez chwilę studzę na kratce. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.

Muffinki śródziemnomorskie
Muffinki śródziemnomorskie


ŻYCZĘ SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku