poniedziałek, 4 marca 2013

Muffinki czekoladowe


Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe

Uwielbiam Muffinki
Mają same zalety: przygotowuje się je niemal błyskawicznie, nie wymagają wiele pracy, można dowolnie eksperymentować z dodatkami i są po prostu przepyszne. Jedyną ich wadą jest to, że tak szybko znikają. Dziś miałam ochotę na Muffinki czekoladowe.


Składniki potrzebne do przygotowania muffinek czekoladowych:
Składniki suche:
  •  1 gorzka czekolada,
  •  2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • opcjonalnie dowolne dodatki (np. wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały)
Składniki mokre: 
  •  3/4 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka aromatu (ja dodaję pomarańczowy).
Sposób przygotowania muffinek czekoladowych:

W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do foremek na muffinki (ja używam tych silikonowych) i piekę przez około 20 - 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe.
Pozostaje już tylko wyłożyć muffinki czekoladowe na talerz lub paterę, zrobić kawę i oddać się przyjemnościom podniebienia.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku