wtorek, 18 czerwca 2013

Pizza z awokado

Pizza z awokado
Pizza z awokado
Pizza zupełnie inaczej, bo zamiast sosu pomidorowego użyłam awokado. Pomysł został zaczerpnięty z 2 wydania gazety KUKBUK. To zestawienie pizzy i awokado od razu mnie zaciekawiło, ale troszkę czasu minęło zanim udało mi się je wypróbować. Pomysł jest bardzo ciekawy i zupełnie odmienny od smaków do których się przyzwyczaiłam, ale właśnie dzięki temu tak atrakcyjny. W oryginalnym przepisie zostały użyte 4 jajka, ponieważ nie byłam pewna jak będzie smakowała pizza z jajkiem sadzonym na wierzchu dałam je tylko na jedną połowę. Jajka na pizzy bardzo przypadły mi do gustu, jednak mój syn wolał wersję bez nich, czyli podział był sprawiedliwy i w kilka minut było po pizzy :)


Składniki potrzebne do przygotowania pizzy z awokado:
Ciasto:
  • 250g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru,
  • 150ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.
Dodatki:
  • 1 dojrzałe awokado,
  • sok z połówki cytryny,
  • szczypta chili, 
  • 1 mała cebula,
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej (ja użyłam Szwarcwaldzkiej),
  • 2 kulki mozzarelli,
  • klika pomidorków koktajlowych lub niewielkich zwykłych,
  • 2 lub 4 jajka,
  • szczypiorek.
Sposób przygotowania pizzy z awokado:

Z podanych składników zagniatam miękkie i elastyczne ciasto, które rozkładam na lekko podsypanej mąką blasze.

Miękkie i dojrzałe awokado blenderuję z sokiem z cytryny, i cebulką, doprawiam do smaku sola i pieprzem.

Rozsmarowuję masę z awokado na przygotowanym cieście, następnie rozkładam plastry szynki, połówki pomidorków koktajlowych lub plastry zwykłych. Całość posypuję startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą, wybijam jajka i posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Pizzę piekę w rozgrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez około 20 minut.

Pizza z awokado gotowa.
Pizza z awokado
Pizza z awokado

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku