sobota, 24 marca 2018

Bezglutenowe brownie z malinami


Bezglutenowe brownie z mąki migdałowej
Bezglutenowe brownie z malinami

Dziś na blogu zagości, obiecane ostatnio, brownie z malinami. Jest, jak to brownie, bardzo czekoladowe, ale maliny lekko przełamują czekoladę swoim smakiem – połączenie bardzo udane :) Brownie nie zawiera glutenu a jedno jajko z przepisu zastąpiłam trzema łyżkami 100% masła orzechowego, które dodałam razem z masą czekoladową (jajka akurat miałam tylko trzy ;)) ale nie było go czuć w cieście. Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej”.

Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowego brownie z malinami:
  • 175g masła,
  • 250g gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 100 g mąki migdałowej,
  • 100g malin.
Sposób przygotowanie bezglutenowego brownie z malinami:

Masło z czekoladą i solą roztapiam w rondelku na bardzo małym ogniu, często mieszam.
W dużej misce ubijam jajka z cukrem, dodaję stopniowo mąkę migdałową a następnie przestudzoną masę czekoladową. Mieszam dokładnie i przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 20cm). Układam maliny na cieście.

Bezglutenowe brownie z mąką migdałową
Bezglutenowe brownie z malinami - przygotowanie
Ciasto piekę w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 30 minut z termoobiegiem. Jeśli wolicie żeby brownie było mniej kremowe to można popiec dłużej np. aż do momentu gdy patyczek będzie suchy po wbiciu w ciasto.

Bezglutenowe brownie z mąką migdałową i malinami
Bezglutenowe brownie z malinami
Bezglutenowe brownie z malinami gotowe :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam brownie, a połączenie z owocami wzbogaca smak tego ciasta. Ciekawa jestem efektu z mąką migdałową, może kiedyś wypróbujemy, bo u nas na razie zagościł przepis z glutenem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku