niedziela, 23 czerwca 2013

Tarta z cukinii

Tarta z cukinii
Tarta z cukinii

Tarta z cukinii to idealny obiad na upalne popołudnie. Jest lekka a za razem sycąca. Wczoraj zrobiłam ją po raz pierwszy ale z pewnością nie ostatni. Początkowo mój syn nie był zachwycony propozycją takiego obiadu ale szybko poprosił o dokładkę mówiąc „nie spodziewałem się, że to będzie takie pyszne”. Tarta z cukinii na stałe trafia do naszego jadłospisu. Polecam.


Składniki potrzebne do przygotowania tarty z cukinii:

  • 1 kg cukinii (4 średniej wielkości młode cukinie),
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 150g żółtego sera,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku.
Sposób przygotowania tarty z cukinii:

Umyte cukinie ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z 1,5 łyżeczki soli przekładam do durszlaka i odstawiam na przynajmniej godzinę żeby puściła sok.

Starta cukinia przed przełożeniem do durszlaka
Starta cukinia przed przełożeniem do durszlaka
Bardzo dokładnie odciskam sok z cukinii – im lepiej odciśnięta będzie cukinia tym bardziej chrupka będzie tarta. Wraz z sokiem pozbywamy się nadmiaru soli.

Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę, ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, siekam pietruszkę.

Odciśniętą cukinię łączę z cebulą przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, serem oraz jajkami i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku odrobiną pieprzu, mieszam i przekładam do foremki na tartę.

Do przygotowania tarty z cukinii lepsza jest foremka na tartę stanowiąca jedną całość, ja mam taką z wyjmowanym dnem i początkowo płynne jeszcze jajka wraz z roztapiającym się serem kapały przez szczeliny w spodzie foremki. Podstawiłam pod spód wyłożoną folią aluminiową blaszkę i problem był rozwiązany a tarcie to nie zaszkodziło :)

Piekę tartę w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez około 25–30 minut aż mocno się zarumieni.

Tarta z cukinii gotowa.

Tarta z cukinii
Tarta z cukinii
Propozycja: Tartę z cukinii można podawać smarując wierzch kawałka kwaśną śmietaną.

SMACZNEGO

12 komentarzy:

  1. U mnie każde danie z cukinią mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy na spód tarty dajemy ciasto czy to ma być taka masa cukiniowa?:) pytam, bo mam zamiar zrobić ale to będzie mój pierwszy raz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej tarty nie daje się ciasta na spód, całość stanowi tylko masa cukiniowa. Daj znać jak się udało i czy smakowało :)

      Usuń
  3. oczywiście, że dam znać :) być może że już jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no to już relacjonuję- tarta wyśmienita, zjedzona w całości:) mąż pytał kiedy znowu zrobię:):) a Twój blog, Joasiu przejrzałam i dodałam do zakładek, bo masz mnóstwo ciekawych przepisów, z których będę korzystała:) Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo że tarta się udała i że smakowało. Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Robiłam tą tartę,ale z ciastem, była pyszna, dziś zrobię według tego przepisu i dodam pomidorki:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. znalazłam stronę dzisiaj i wróciłam i tarta wyszła tak dobra że aż wróciłam żeby dodać komentarz ;) super receptura,bardzo ładnie wyrasta pomimo braku spodu nie przypala się. zrobiłam małą modyfikację-zamiast 150g żółtego sera dałam mieszankę serów, 50g mozzarella 50g feta i 50g ser żółty-wyszło też super.
    gratuluję przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo że tarta się udała i że smakowała :)

      Usuń
  7. niedawno natknęłam się Twoją stronę i dzisiaj postanowiłam zrobić tartę z cukinii :) wyszła naprawdę super, a jedyną modyfikacją był szczypiorek zamiast pietruszki :) na pewno będę tutaj wracała, pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało, szczypiorek zapewne zaostrzył tartę :) ... może następnym razem też spróbuję :)

      Usuń
  8. Witam ja właśnie piekę tarte i muszę przyznać że wygląda super pewnie też tak smakuje jeszcze 20 minut :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku