niedziela, 21 lipca 2013

Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami
Lato w pełni, a jak lato to wszystkie jego dobrodziejstwa w postaci warzyw i owoców mamy na wyciągnięcie ręki. Cukinię można kupić w sklepach przez cały rok, ale to właśnie teraz jest najsmaczniejsza no i najtańsza. Dziś w menu cukinia faszerowana serkiem ricotta i suszonymi pomidorami. Powoli zaczynam się przekonywać do ricotty. Gdy jadłam ten serek po raz pierwszy będąc we Włoszech okropnie mi nie smakował, ale moje pierwsze danie z jego udziałem muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem ) przepis tutaj było tak pyszne i zachęcające, że dziś kolejna próba. Wypróbujcie razem ze mną :)

Przepis pochodzi z bloga Katerina & Kuchnia.

Składniki potrzebne do przygotowania cukinii faszerowanej ricottą i suszonymi pomidorami:

  • 2 niewielkie cukinie,
  • 150g serka ricotta,
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy (5-8),
  • 50g startego żółtego sera,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół pęczka natki pietruszki,

Sposób przygotowania cukinii faszerowanej ricottą i suszonymi pomidorami:

Cukinie myję, osuszam i przekrawam wzdłuż.

Ostrożnie wydrążam łyżką miękkie wnętrze tak żeby nie uszkodzić skórki (pozostawiam około 0,5cm miąższu przy skórce).

Suszone pomidory kroję w paseczki, ser żółty ścieram na grubych oczkach a parmezan na drobnych oczkach tarki, siekam natkę pietruszki.

Połowę miąższu cukinii siekam drobno i wrzucam do miski, dodaję ricottę, jajko, suszone pomidory oba rodzaje serów i natkę pietruszki, całość mieszam dokładnie i doprawiam solą oraz pieprzem do smaku.

Cukinie nadziewam gotowym farszem, układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.

Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami

i zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez około 40 minut (do czasu aż cukinia zmięknie a wierzch się zarumieni).

Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami gotowa.

Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami

SMACZNEGO.

3 komentarze:

  1. Dzięki za miły komentarz i wypróbowanie przepisu :) Twoje cukinie wyglądają równie pysznie i znów mam na nie chęć, a dobrze się składa bo mam 10 sztuk świeżych z działeczki :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam ricotty, ale za faszerowaną cukinią przepadam, więc chętnie bym ją wypróbowała w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne są faszerowane warzywa latem:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku