Zakwas do pieczenia chleba |
Składniki potrzebne do
przygotowania zakwasu żytniego:
- mąka żytnia typ 2000 lub 720,
- letnia przegotowana woda.
Sposób przygotowania zakwasu:
Do szklanego lub kamionkowego
naczynia litrowego wsypuję 50g maki żytniej i dodaję 50 ml wody, dokładnie
mieszam i przykrywam czystą ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego
i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 godzin (optymalna temperatura to
25oC).
Po ty czasie powtarzam czynność,
czyli dodaję 50g mąki i 50ml wody mieszam, odstawiam i tak jeszcze 2
razy (w sumie po pierwszym przygotowaniu zakwasu dokarmiam go trzykrotnie w odstępach
12-godzinnych czyli na zmianę wieczór, rano, wieczór…) po ostatnim dokarmieniu
i wyrośnięciu zakwas jest gotowy do przygotowania chleba.
Po wyrobieniu ciasta chlebowego,
jeszcze przed dodaniem soli i dodatków odkładam 2 łyżki stołowe ciasta do
pojemniczka po zakwasie, dodaję łyżkę stołową mąki i 3 łyżki stołowe wody,
mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zakwas podwaja
swoja objętość. Wyrośnięty zakwas chowam do lodówki. Niedokarmiany zakwas
w lodówce może przeżyć maksymalnie 10 dni. Gdy mam ochotę na chleb wyjmuję
zakwas z lodówki i czekam aż się ogrzeje do temperatury pokojowej,
dodaję 2 łyżki mąki żytniej, 4 – 5 łyżek wody, mieszam i odstawiam do
wyrośnięcia na około 12 godzin, po tym czasie zakwas jest znów gotowy do
pieczenia chleba.
I znów z ciasta
odkładam 2 łyżki, dodaje wodę i mąkę itd.
Ja najczęściej piekę chleb
w weekend, w piątek wieczorem wyjmuję zakwas i go dokarmiam, w sobotę
rano wyrabiam ciasto i po południu piekę chleb.
MIŁEJ ZABAWY
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz