środa, 7 sierpnia 2013

Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami
Ta tarta ze śliwkami i kruszonką powstała na potrzebę chwili. Robiłam knedle ze śliwkami i okazało się, że wypestkowałam za dużo śliwek, a że były już zasypane mąką krupczatką nadawały się tylko na ciasto. Szybki pomysł na tartę okazał się strzałem w dziesiątkę, wyszła przepyszna i zniknęła niemal w całości tego samego dnia. Spróbujcie :)



Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania tarty ze śliwkami:

Nadzienie:

  • około 0,5kg śliwek,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • łyżka cukru,
  • łyżka mąki krupczatki lub kaszy manny,

Kruszonka:

  • 50g masła,
  • 120g cukru,
  • 100g mąki,
  • płaska łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania tarty ze śliwkami:

Ciasto przygotowuję jak w cytowanym powyżej przepisie, wylepiam nim formę na tartę i podpiekam w rozgrzanym do temperatury 180o piekarniku przez 10 minut (opcja „góra, dół”).
Śliwki pozbawiam pestek, dodaję do nich cukier, cynamon i mąkę krupczatkę lub kaszę mannę (krupczatka lub kasza pochłaniają sok ze śliwek, jaki wycieknie w czasie pieczenia).
W misce łączę ze sobą masło, cukier mąkę oraz cynamon i wyrabiam ręcznie do uzyskania kruszonki.
Na podpieczonym spodzie do tarty układam śliwki.

Sposób przygotowania
Sposób przygotowania

Całość posypuję przygotowana kruszonką 

Sposób przygotowania
Sposób przygotowania

i kontynuuje pieczenie przez kolejne 17 – 20 minut.

Tarta ze śliwkami gotowa.

Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami

SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. Takie niespodziewane wypieki wychodzą najsmaczniejsze! Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam tarty za to, że można je przygotować w tak wielu kombinacjach!

    OdpowiedzUsuń
  3. witam

    z racji tego że mam wysyp śliweczek to zrobiłam tarte z tego przepisu jest wyśmienita polecam z pewnościa zniknie w ciagu kilku minut.
    Dziękuje za pyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku