wtorek, 20 sierpnia 2013

Ratatouille

Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille to danie wywodzące się z Prowansji. W oryginalnym przepisie bazą do przygotowania są cukinia, bakłażan, pomidor cebula i papryka. Ja w tym przepisie zrezygnowałam z dodania cebuli ponieważ to danie bez niej lepiej mi smakuje, ale jeżeli ktoś chce spróbować należy 1 cebulę pokroić w kostkę, zeszklić i dodać do papryki przed zmiksowaniem. Wypróbowywałam również wariant z dodatkiem mięsa mielonego ale wersja wegetariańska zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Wypróbujcie.



Składniki potrzebne do przygotowania ratatouille:
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 niewielkie różnokolorowe cukinie lub 1 zielona nieco większa,
  • 1 bakłażan,
  • 4 niewielkie pomidory,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżka śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • 100-150 g sera (ja używam oscypka)

Najlepiej gdy cukinie, bakłażan i pomidory mają podobną średnicę na przekroju.

Sposób przygotowania ratatouille:

Papryki płuczę i wkładam do rozgrzanego do 180oC piekarnika na tak długo, aż na powierzchni pojawią się czarne bąble a następnie wkładam je do garnka i przykrywam szczelnie przykrywką.
Płucze bakłażan, kroję w plastry o grubości około 0,5cm, obsypuję sola i pozostawiam na około 0,5 godziny po czym płuczę i osuszam za pomocą ręcznika papierowego.
Gdy na powierzchni papryk pojawią się kropelki wody można bez problemu obrać je ze skórki. Pozbawionym skórki paprykom usuwam gniazda nasienne, kroję je w kostkę i umieszczam w wysokim naczyniu, dodaję śmietanę, czosnek, tymianek, sól oraz pieprz i miksuję blenderem.
Pomidory parzę i obieram ze skórki.
Cukinie i pomidory kroję w plastry o grubości około 0,5 cm.
Na spód naczynia żaroodpornego wylewam sos paprykowy, a następnie układam w naczyniu naprzemiennie bakłażana oba rodzaje cukinii (np. żółtą i zieloną) i pomidory.

Ratatouille
Ratatouille

Całość delikatnie solę i pieprzę, posypuję startym serem i ewentualnie jeszcze tymiankiem i zapiekam w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około godzinę, z czego pierwsze pół godziny pod przykryciem.
Ratatouille gotowe.

Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille


SMACZNEGO :)


2 komentarze:

  1. Klasyk kuchni francuskiej, wspaniale podany! Czekam tylko na zgłoszenie wpisu do akcji i od razu akceptuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam osobiście ... z czystym sumieniem polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku