Ratatouille |
Składniki potrzebne do przygotowania
ratatouille:
- 2 czerwone papryki,
- 2 niewielkie różnokolorowe cukinie lub 1 zielona nieco większa,
- 1 bakłażan,
- 4 niewielkie pomidory,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżka śmietany,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- 100-150 g sera (ja używam oscypka)
Najlepiej gdy cukinie, bakłażan i pomidory mają podobną średnicę na przekroju.
Sposób przygotowania ratatouille:
Papryki płuczę i wkładam
do rozgrzanego do 180oC piekarnika na tak długo, aż
na powierzchni pojawią się czarne bąble a następnie wkładam je
do garnka i przykrywam szczelnie przykrywką.
Płucze bakłażan, kroję w plastry
o grubości około 0,5cm, obsypuję sola i pozostawiam na około 0,5
godziny po czym płuczę i osuszam za pomocą ręcznika papierowego.
Gdy na powierzchni papryk
pojawią się kropelki wody można bez problemu obrać je ze skórki. Pozbawionym
skórki paprykom usuwam gniazda nasienne, kroję je w kostkę i umieszczam
w wysokim naczyniu, dodaję śmietanę, czosnek, tymianek, sól oraz pieprz
i miksuję blenderem.
Pomidory parzę i obieram
ze skórki.
Cukinie i pomidory kroję
w plastry o grubości około 0,5 cm.
Na spód naczynia żaroodpornego
wylewam sos paprykowy, a następnie układam w naczyniu naprzemiennie
bakłażana oba rodzaje cukinii (np. żółtą i zieloną) i pomidory.
Całość delikatnie solę i pieprzę,
posypuję startym serem i ewentualnie jeszcze tymiankiem i zapiekam
w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około godzinę,
z czego pierwsze pół godziny pod przykryciem.
Ratatouille gotowe.
SMACZNEGO :)
Klasyk kuchni francuskiej, wspaniale podany! Czekam tylko na zgłoszenie wpisu do akcji i od razu akceptuję ;)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam osobiście ... z czystym sumieniem polecam!
OdpowiedzUsuń