Muffinki z żurawiną i migdałami |
Spróbujcie
:)
Składniki
potrzebne do przygotowania muffinek z bakaliami (12 większych muffinek):
Składniki
suche:
·
2
szklanki maki pszennej,
·
½
szklanki cukru pudru,
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
·
szczypta
soli.
Składniki
mokre:
·
90g
stopionego masła,
·
2
jajka,
·
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub zapachu waniliowego,
·
½
szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru.
Dodatki:
Ja
najczęściej używam takiego zestawu:
- 1 opakowanie słupków
migdałowych,
- 2-3 garście suszonej żurawiny,
ale
oczywiście mogą to być każde inne dowolne bakalie :)
Sposób
przygotowania muffinek z bakaliami:
W małej
misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche i dodaję
do nich dodatki. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez
chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do foremek na muffinki
i piekę przez około 20 – 25 minut w rozgrzanym do temperatury
180oC piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki
na pewno są już gotowe.
Muffinki
z bakaliami gotowe.
Muffinki z żurawiną i migdałami |
SMACZNEGO :)
najlepsze są drożdżowe!
OdpowiedzUsuńNo drożdżowe ciasto i bułeczki też uwielbiam, ale szczerze mówiąc to o drożdżowych muffinkach jeszcze nie słyszałam :)
UsuńPiękne te muffinki :) Uwielbiam wszystko z bakaliami :)
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszły te muffiny :) Super te różane foremki. Ostatnio chciałam je kupić, ale się wahałam.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ,chyba kupię taką foremkę. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń