czwartek, 25 kwietnia 2013

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe
Ciasteczka imbirowe
Dziś miałam ochotę na coś słodkiego, a że przypomniał mi się przepis na ciasteczka imbirowe, który spisałam kiedyś od koleżanki Ani przystąpiłam do dzieła. Wszystkie niezbędne składniki miałam akurat w domu. Przepis okazał się bardzo łatwy, czas wykonania to około 25 minut. Pisząc tego posta raczę się właśnie aromatycznym ciasteczkiem z miękkim i delikatnym środkiem i chrupką skórką. Wypróbujcie.



Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek imbirowych:
  • 100g miękkiego masła,
  • 150g cukru pudru,
  • łyżka płynnego miodu,
  • 1 jajko,
  • 250g mąki,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka sody.

Sposób przygotowania ciasteczek imbirowych:

Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję jajko i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam bardzo dokładnie. Z powstałego w ten sposób ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekę w rozgrzanym do 180oC piekarniku (opcja z termoobiegiem) przez około 10 - 15 minut aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu studzę na kratce.
Ciasteczka imbirowe gotowe.

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe
Ciasteczka imbirowe


SMACZNEGO

9 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka...

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie wkładam do piekarnika, tylko do końca nie wiem jak długo piec ciasteczka :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka powinny się piec około 10-15 minut - zależy od piekarnika i ich wielkości. Gdy będą już rumiane na ogół należy zakończyć pieczenie. Jeżeli mam wątpliwości czy są już gotowe czasami przełamuję jedno ciasteczko i sprawdzam jak wygląda w środku.
      Mam nadzieje że ciasteczka się udały :)

      Usuń
  3. piekłam ok 15 min i w moim przypadku bylo za długo ponieważ niestety zrobił mi się jeden wielki placek na tacce do pieczenia;/ być może pokręciłam proporcje składników...W smaku wg mnie były ok więc pokroiłam blaszkę w kwadraciki i postanowiłam przetestować je na rodzinie :) Ku mojemu zdziwieniu synowi bardzo zasmakowały i zjadł praktycznie cała blachę :)
    pozdrawiam gorąco i dziękuję Ci za przepis! zrobię jeszcze raz, tym razem krócej je przytrzymam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może przyczyną tego, że ciasteczka się rozpłynęły była zbyt niska temperatura piekarnika w momencie włożenia ciasteczek. Jeśli temperatura nie jest dostatecznie wysoka wchodzące w skład ciasta masło rozpływa się zanim jajko zdąży się ściąć i cukier kameralizować na powierzchni ciasteczka tworząc cieniutką skorupkę niepozwalającą na rozpłynięcie.
      Ciesze się bardzo, że mimo wszystko ciasteczka Wam smakowały :) Mój syn również je bardzo lubi :)

      Usuń
  4. Upiekłam i jak dla mnie są za bardzo "szczypiące" (chyba zbyt dużo imbiru). W przyszłości dam o połowę mniej imbiru i sody. W piekarniku wyrosły fajne, nic się nie rozlało.

    OdpowiedzUsuń
  5. Warto dodać też trochę kardamonu. Pychotka do herbaty w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio robiłam je na choinkę i wycinałam zwierzątka, gwiazdki itp. foremkami. Dziurkę na sznurek robiłam słomką. Dziecko miało frajdę i przede wszystkim własnoręcznie wykonane ozdoby choinkowe!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku