sobota, 9 marca 2013

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana
Cukinia faszerowana

Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie a macie ochotę na coś pysznego i za razem lekkiego cukinia faszerowana jest daniem, które w pełni spełni wasze oczekiwania. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu a przyrządzona w ten sposób cukinia jest pyszna, delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. 
Zachęcam do wypróbowania.



Składniki na cukinię faszerowaną:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 1jajko,
  • 100g żółtego sera,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania cukinii faszerowanej:
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180oC
Cukinie przekrawam wzdłuż i wydrążam środek pozostawiając około 0,5 cm – 1cm miąższu przy skórce. Wydrążoną cześć cukinii siekam i przekładam do miski. Dodaję starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, jajko i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i przekładam do wydrążonych połówek cukinii.
Wkładam cukinie do nagrzanego piekarnika i zapiekam przez około 20 minut.
Cukinia faszerowana gotowa.

SMACZNEGO.

3 komentarze:

  1. wczoraj wypróbowałam i przepis i po prostu palce lizać. Danie lekkie a jednocześnie syte. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie wstawiłam do piekarnika i farsz wylewa mi się z cukini! ale pachnie pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm. Nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło. Ten farsz jest raczej dość gęsty. Jeżeli wyszedł Ci zbyt rzadki (być może to zależy od wielkości jajka) można dodać odrobinę więcej bułki tartej wtedy na pewno taka sytuacja się nie powtórzy. Pomimo wszystko mam nadzieje że smakowało.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku