wtorek, 19 marca 2013

Naleśniki - przepis podstawowy


Naleśniki
Naleśniki
Naleśniki to danie uniwersalne, można je podawać na śniadanie, na obiad i na kolację. Nadaje się na każdą okazję np. na szybki obiad - naleśniki z dżemem albo na przyjęcie - tort naleśnikowy. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Naleśniki według tego przepisu są miękkie oraz elastyczne, co znacznie ułatwia zwijanie ich i opiekanie, ponieważ się nie łamią ani nie przerywają. Smażenie ich pójdzie świetnie każdemu. W moim domu mistrzem w smażeniu naleśników jest mój trzynastoletni syn. Są na prawdę doskonałe. Przekonajcie się.



Składniki potrzebne do przygotowania naleśników (9-10 sztuk):

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 300 g maki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania naleśników:
Wszystkie składniki dokładnie mieszam tak, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju, rozprowadzam go ręcznikiem papierowym i łyżką wazową wylewam pierwszą porcję. Gdy brzegi ciasta zaczynają już delikatnie odstawać od patelni przewracam naleśnik na drugą stronę i smażę jeszcze przez chwilę. Dzięki dodatkowi oleju do ciasta patelnia nie będzie wymagała już natłuszczania. Po wysmażeniu całego ciasta pozostaje już tylko posmarowanie naleśników naszym ulubionym nadzieniem, zwiniecie ich i to, co lubimy najbardziej, czyli zjedzenie.

Naleśniki
Naleśniki

SMACZNEGO.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam naleśniki. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuuuwielbiam naleśniczki i ze szpinakiem, i z dżemem i z ulubionym twarożkiem Pilos, na wszystkie sposoby:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam, naleśniki przygotowane według tego przepisu są mięciutkie i bardzo smaczne, świetnie się smażą. Polecam i dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku