Naleśniki |
Naleśniki to danie uniwersalne, można
je podawać na śniadanie, na obiad i na kolację. Nadaje się na każdą okazję
np. na szybki obiad - naleśniki z dżemem albo na przyjęcie - tort naleśnikowy.
Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Naleśniki według tego przepisu są miękkie oraz elastyczne, co znacznie ułatwia zwijanie ich i opiekanie, ponieważ się
nie łamią ani nie przerywają. Smażenie ich pójdzie świetnie każdemu. W moim
domu mistrzem w smażeniu naleśników jest mój trzynastoletni syn. Są na
prawdę doskonałe. Przekonajcie się.
Składniki potrzebne do
przygotowania naleśników (9-10 sztuk):
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 300 g maki pszennej,
- 2 jajka,
- 4 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania naleśników:
Wszystkie składniki dokładnie mieszam
tak, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju,
rozprowadzam go ręcznikiem papierowym i łyżką wazową wylewam pierwszą
porcję. Gdy brzegi ciasta zaczynają już delikatnie odstawać od patelni
przewracam naleśnik na drugą stronę i smażę jeszcze przez chwilę. Dzięki dodatkowi
oleju do ciasta patelnia nie będzie wymagała już natłuszczania. Po wysmażeniu
całego ciasta pozostaje już tylko posmarowanie naleśników naszym ulubionym nadzieniem,
zwiniecie ich i to, co lubimy najbardziej, czyli zjedzenie.
SMACZNEGO.
Uwielbiam naleśniki. Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak naleśniczki <3
OdpowiedzUsuńUuuuwielbiam naleśniczki i ze szpinakiem, i z dżemem i z ulubionym twarożkiem Pilos, na wszystkie sposoby:)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam, naleśniki przygotowane według tego przepisu są mięciutkie i bardzo smaczne, świetnie się smażą. Polecam i dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńpyszne,polecam
OdpowiedzUsuń