niedziela, 3 marca 2013

Kotlety z brokułów i tofu


Kotlety z brokułów i tofu
Kotlety z brokułów i tofu
Będąc na ostatnich zakupach zobaczyłam w jednej z lodówek małą paczuszkę z napisem tofu naturalne…hmmm… do koszyka. Po przyjściu do domu rozpoczęłam poszukiwanie przepisów i wybór mój padł na kotlety z brokułów i tofu. Niektórych podanych w przepisie składników nie miałam w domu, więc zadziałała „inwencja twórcza”. Rezultat mnie zaskoczył, bo szczerze mówiąc nie spodziewałam się aż takiego sukcesu. Kotlety wyszły wyśmienite. Rewelacyjnie smakują z ryżem z ziołami



Lista składników na kotlety z brokułów i tofu:
  • główka brokułów,
  • opakowanie tofu naturalnego (ok 180g),
  • 2 dymki,
  • ząbek czosnku,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżki wody,
  • 2,5 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1,5 łyżki maki ziemniaczanej,
  •  sól i pieprz do smaku,
  •  0,5 szklanki maki kukurydzianej do panierowania,
  • oliwa do smażenia.
Brokuły gotuję na parze.

Ja wykorzystuję do tego torebki do gotowania na parze w mikrofalówce – są bardzo wygodne a czas gotowania to około 5 minut. Brokuły można również ugotować w tradycyjny sposób.

W międzyczasie kroję dymkę w piórka siekam czosnek i podsmażam na patelni.
Wykładam brokuły do miski rozdrabniam widelcem, dodaję do nich zeszkloną dymkę
i czosnek i mieszam.
Tofu, wodę, ocet balsamiczny, sos sojowy, mąkę kukurydziana i ziemniaczaną umieszczam
w wysokim naczyniu i blenderuję do uzyskania jednolitej masy.
Przekładam masę do miski z brokułami, mieszam, formuję kotleciki, panieruję je w mące kukurydzianej i smażę.

SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. bardzo fajne :) ja dodałam jeszcze ugorowanego selera jest ich wtedy wiecej

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku