Kotlety z brokułów i tofu |
Lista składników na kotlety z brokułów i tofu:
- główka brokułów,
- opakowanie tofu naturalnego (ok 180g),
- 2 dymki,
- ząbek czosnku,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 4 łyżki wody,
- 2,5 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1,5 łyżki maki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku,
- 0,5 szklanki maki kukurydzianej do panierowania,
- oliwa do smażenia.
Brokuły gotuję na parze.
Ja wykorzystuję do tego torebki do gotowania na parze
w mikrofalówce – są bardzo wygodne a czas gotowania to około 5 minut. Brokuły można również ugotować w tradycyjny sposób.
W międzyczasie kroję dymkę w piórka siekam czosnek i
podsmażam na patelni.
Wykładam brokuły do miski rozdrabniam widelcem, dodaję
do nich zeszkloną dymkę
i czosnek i mieszam.
i czosnek i mieszam.
Tofu, wodę, ocet balsamiczny, sos sojowy, mąkę
kukurydziana i ziemniaczaną umieszczam
w wysokim naczyniu i blenderuję do uzyskania jednolitej masy.
w wysokim naczyniu i blenderuję do uzyskania jednolitej masy.
Przekładam masę do miski z brokułami, mieszam, formuję
kotleciki, panieruję je w mące kukurydzianej i smażę.
SMACZNEGO
bardzo fajne :) ja dodałam jeszcze ugorowanego selera jest ich wtedy wiecej
OdpowiedzUsuń