poniedziałek, 18 marca 2013

Omlet na słodko

Omlet na słodko
Omlet na słodko
Taki omlet to smak mojego dzieciństwa. Lekki i puszysty, przygotowany według przepisu babci. Śniadanie na terasie, omlet, świeże owoce i poranna aromatyczna kawa. Mmmm… rozmarzyłam się troszkę… na śniadanie na tarasie trzeba poczekać jeszcze przynajmniej dwa miesiące, ale omlet można przygotować już dziś. Przepis jest banalnie prosty.



Składniki potrzebne do przygotowania omletu na słodko (śniadanie dla dwóch osób):

  • 4 jajka,
  • 8 łyżek mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania omletu na słodko:

Oddzielam białka od żółtek, dodaję do nich szczyptę soli i ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję do piany żółtka a następnie zmniejszam obroty miksera i stopniowo dosypuję mąkę. Mieszam delikatnie do momentu powstania jednolitej masy. Roztapiam na patelni łyżkę masła i smażę omlety z obu stron aż będą rumiane. Omlet podaję ze słodkimi dodatkami (wedle uznania: owoce, dżem, cukier puder).
Omletów na słodko można przygotować dowolną ilość należy pamiętać tylko, że na każde jajko należy dodać dwie łyżki mąki.


SMACZNEGO.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku