środa, 27 marca 2013

Wołowe zrazy zawijane - w sam raz na świąteczny obiad.


Wołowe zrazy zawijane
Wołowe zrazy zawijane
Wołowe zrazy zawijane podane z kaszą gryczaną kojarzą mi się z tradycyjnym niedzielnym lub świątecznym obiadem. Przygotowanie dania jest bardzo proste jednak zajmuje nieco czasu, więc ja zawsze robię większą ilość i część zamrażam. Zrazy są kruche z lekko słodkawym posmakiem, oprócz kaszy można podawać je również z ziemniakami z wody, kopytkami lub kluskami śląskimi.


Składniki potrzebne do przygotowania wołowych zrazów zawijanych:

  • 4 plastry wołowiny „zrazowej”,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 cebula,
  • łyżka musztardy,
  • 2 -3 grzybki suszone,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka majeranku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania wołowych zrazów zawijanych:

Cebulę kroję w piórka, ogórka w paski. Plastry mięsa rozbijam tłuczkiem, oprószam solą i pieprzem. Jedną ze stron smaruję musztardą i na brzegu układam po kilka piórek cebuli i kilka pasków ogórka. Zwijam mięso w rulon i spinam brzegi wykałaczkami. Rozgrzewam patelnię z olejem, podsmażam zrazy z każdej strony aż będą rumiane. Zalewam wodą tak, aby zrazy były zakryte, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, grzyby suszone, resztę cebuli oraz majeranek i duszę pod przykryciem około 1,5 godziny aż mięso stanie się kruche. Mąkę rozrabiam w kubeczku z niewielką ilością wody tak, aby nie było grudek, wlewam do sosu, mieszam i duszę jeszcze przez chwilę. Zrazy podaję z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi (to moje ulubione połączenia).

Wołowe zrazy zawijane
Wołowe zrazy zawijane
ŻYCZĘ SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Mi też kojarzą się z niedzielnym obiadkiem, ale u mamy, bo ja jeszcze zrazów nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku