poniedziałek, 27 maja 2013

Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy

Przepis na zupę z ciecierzycy dostałam od Wioli już jakieś 2-3 lata temu, zupka posmakowała wszystkim domownikom więc od tamtej pory pojawia się na naszym stole dość regularnie. Jest pożywna i sycąca a dzięki dodatkowi mojej ulubionej przyprawy – kolendry również bardzo aromatyczna. Bazuje głównie na warzywach strączkowych będących cennym źródłem białka oraz błonnika. Wypróbujcie ten przepis a na pewno nie będziecie żałować.

sobota, 25 maja 2013

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Był taki czas, że do cukinii byłam nastawiona bardzo sceptycznie… „jakieś placuszki z cukinii – o nie, to nie może być dobre”. Na szczęście w porę się ocknęłam i teraz to jedno z ulubionych warzyw moich i mojego syna. Placuszki z cukinii są na prawdę wyśmienite, można je podawać solo lub w zestawie z wędzonym łososiem albo kwaśną śmietaną. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wypróbujcie tan przepis – na pewno nie będziecie żałować.

czwartek, 23 maja 2013

Placuszki cebulowo - serowe

Placuszki cebulowo - serowe
Placuszki cebulowo - serowe
Placuszki cebulowo – serowe to szybka przekąska lub pomysł na kolację. Doskonale pasują do piwa, można je podawać same, z sosem czosnkowym lub skropione octem balsamicznym. Przepis jest bardzo prosty i łatwy do zapamiętania, bo w zasadzie wszystkich składników jest po cztery. Z podanej porcji wychodzi około 10 placuszków.

wtorek, 21 maja 2013

Pizza ze szparagami na francuskim cieście

Pizza ze szparagami na francuskim cieście
Pizza ze szparagami na francuskim cieście
 Sezon na szparagi w pełni a u mnie dzisiaj pizza ze szparagami. Przygotowałam ją w wersji błyskawicznej, bo na gotowym francuskim cieście, ale można również użyć tradycyjnego (przepis znajdziecie tutaj).  Spróbujcie.

niedziela, 19 maja 2013

Galaretki w pomarańczy

Galaretki w pomarańczy
Galaretki w pomarańczy
Galaretki w pomarańczy to ciekawy sposób na podanie tego tradycyjnego deseru. Można do tego celu użyć kilku kolorowych galaretek, co sprawi, że kawałeczki wyglądem będą przypominać tęczę a można wykorzystać tylko jeden kolor. Myślę, że ciekawym pomysłem może być również zatopienie w galaretce różnych owoców. Możliwości jest wiele. Spróbujcie.

piątek, 17 maja 2013

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami
Risotto z grzybami 

Już od jakiegoś czasu chciałam spróbować ugotować risotto. Przy ostatnich zakupach kupiłam specjalnie dedykowany do tego dania ryż arborio i dziś przystąpiłam do dzieła. Wybór padł na risotto z grzybami bo mam akurat całą puszkę grzybów suszonych, których właściwie do niczego nie wykorzystywałam. Może będzie wreszcie jakiś pomysł na ich zużycie.
Risotto wyszło doskonałe a jego przygotowanie jest wręcz banalnie proste. Całym sekretem udanego risotto jest odpowiedni ryż i dodatek białego wytrawnego wina, które nadaje charakterystycznego smaku. Coś czuję że moja puszka z suszonymi grzybami już niedługo będzie pusta :)

środa, 15 maja 2013

Tarta z mascarpone i owocami

Tarta z mascarpone i borówkami
Tarta z mascarpone i owocami
Oto moja pierwsza próba z tartą z mascarpone oraz owocami i z całą pewnością nie ostatnia. Domyślałam się, że to połączenie musi być pyszne, ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tarta rozeszła się w mgnieniu oka a ja już szykuję się do przygotowania kolejnej :)
Spróbujcie :)

poniedziałek, 13 maja 2013

Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem

Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem
Muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem
Przeglądając ostatniego KUKBUKA spodobał mi się przepis na canelloni z ricottą szpinakiem i mięsem. Postanowiła go delikatnie zmodyfikować np. zamiast makaronu canelloni użyłam conchiglioni (bo akurat taki miałam w domu : )) i oto co z tego wyszło:
Danie jest na prawdę wyśmienite. Wypróbujcie:

sobota, 11 maja 2013

Placuszki z mąki owsianej

Placuszki z mąki owsianej
Placuszki z mąki owsianej

Ostatnio postanowiłam wypróbować jakieś inne rodzaje mąk niż pszenna. Zakupiłam mąkę owsianą i dziś na śniadanie mieliśmy placuszki z mąki owsianej z niewielkim dodatkiem mąki orkiszowej. Nie bardzo wiedziałam jakiego smaku się spodziewać. Placuszki zaskoczyły mnie swoją delikatnością i puszystością. Wyszły na prawdę wyśmienite. Eksperyment udany, a taki rezultat zachęca do dalszych prób. Spróbujcie.

czwartek, 9 maja 2013

Naleśniki z mascarpone i truskawkami

Naleśniki z mascarpone i truskawkami
Naleśniki z mascarpone i truskawkami

Dziś miałam ochotę na lekki obiad na słodko. Wybór padł na naleśniki z mascarpone i truskawkami. Przygotowuje się je szybko i na ogół wszystkie potrzebne składniki są pod ręką (mascarpone można zastąpić innym serkiem np. homogenizowanym a truskawki każdymi innymi owocami). Uczta była znakomita :) Spróbujcie.

środa, 8 maja 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to jedna z ulubionych potraw mojego syna. Kiedyś przygotowywałam to danie na bazie gotowego fixu, do czasu aż postanowiłam się zbuntować przeciwko wszelkim „gotowcom” w mojej kuchni. Przepis wygrzebałam gdzieś na internecie (teraz już niestety nie pamiętam tej strony) i okazał się strzałem w dziesiątkę. Od tamtej pory kurczak w sosie słodko kwaśnym często gości w mojej kuchni. Spróbujcie :)

poniedziałek, 6 maja 2013

Śmietanowiec warstwowy

Śmietanowiec warstwowy
Śmietanowiec warstwowy
Śmietanowiec jest idealny na gorące letnie popołudnie. Lubią go i dorośli i dzieci, bo prezentuje się pięknie i jeszcze lepiej smakuje. To leciutki deser, który przypomina mi smak dzieciństwa. Moja babcia przygotowywała podobny na wszystkie rodzinne uroczystości. Dziś chętnie odtwarzam ten smak. Śmietanowiec z galaretkami z serii tropikalnej WINIARY prezentuje się pięknie i tęczowo. Wypróbujcie. 

niedziela, 5 maja 2013

Wyróżnienie Liebster Award - dziękuję :D

Zostałam nominowana przez: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/

Dziękuję serdecznie :)




Nominacja do Liebster jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.


Pytania które otrzymałam:
1. Co lubisz najbardziej gotować?
Właściwie to lubię gotować tak ogólnie, nie ma znaczenia co, bardziej liczy się dla kogo i czy będzie smakowało :)

2. Drób czy wieprzowina?
Zdecydowanie drób.

3. Ulubiona sałatka?
Z kurczakiem i prażonym słonecznikiem.

4. Ulubiony film?
Jest ich wiele, ale ostatnio to: Nietykalni

5. Biszkopt czy kruche ciasto?
Kruche ciasto

6. Czy lubisz jajecznicę?
Uwielbiam, szczególnie z dodatkiem różnych warzyw.

7. Makaron razowy czy zwykły?
Razowy.

8. Co byś ugotował/a z ryżu?
Ostatni chodzi za mną risotto z grzybami.

9. Ulubione narzędzie w kuchni?
Blender

10. Wakacje nad morzem czy w górach?
Najlepiej gdy góry są nad morzem ;) ale jeśli już muszę wybierać to góry.

11. Ulubione danie z dzieciństwa?
Śmietanowiec

Moje pytania:
1. Bez której przyprawy nie wyobrażasz sobie swojej kuchni?
2. Jakie 3 gadżety kuchenne zabrał(a)byś na bezludną wyspę?
3. Twój smak dzieciństwa to… ?
4. Czy czytasz etykiety produktów, które kupujesz?
5. Kuchnia zachodu czy wschodu?
6. Twoje pierwsze przygotowane samodzielnie danie to…?
7. Zwiedzanie zorganizowane czy na własną rękę?
8. Pies czy kot?
9. Kisiel czy budyń?
10. Kto nauczył Cię gotować?
11. Gotowanie „na szybko” czy „z namaszczeniem”?

Deser "niebo w gębie"

Deser "niebo w gębie"
Deser "niebo w gębie"
Galaretka to wspaniały i leciutki deser na nadchodzące upalne dni. Mając do dyspozycji różnokolorowe galaretki z tropikalnej edycji WINIARY można wyczarować, co nam się tylko zamarzy. To, co dziś jedliśmy na deser to dosłownie „niebo w gębie” :)

piątek, 3 maja 2013

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem
Makaron z szynką i groszkiem
Makaron z szynką i groszkiem to kolejne szybkie danie, czyli takie jakie lubię przygotowywać najbardziej w ciągu pracowitego tygodnia. Jest smaczne i pożywne, a jego wartość można dodatkowo podnieść używając makaronu pełnoziarnistego. Wypróbujcie:

czwartek, 2 maja 2013

Kuskus z warzywami i fetą

Kuskus z warzywami i fetą
Kuskus z warzywami i fetą
Bardzo lubię kuskus za jego smak i ekspresowy czas przygotowania. Właściwie można dodać do niego wszystko na co mamy ochotę, można go jeść na słodko i na wytrawnie. Dzisiejsze danie powstało w ramach posprzątania lodówki. Wyszło pyszne a że było go na tyle dużo następnego dnia miałam gotowy lunch do pracy. Spróbujcie.

środa, 1 maja 2013

Świderki z ciasta francuskiego

Świderki z ciasta francuskiego
Świderki z ciasta francuskiego
Świderki z ciasta francuskiego z szynką i serem to rewelacyjna przekąska lub danie na kolację. Sposób przygotowania jest niesamowicie łatwy i szybki. Świetnie sprawdzają się również, gdy wpadają niezapowiedzianie znajomi – wszystkie składniki znajdziemy na ogół w lodówce. Wypróbujcie.

Ryż smażony po kantońsku

Ryż smażony po kantońsku z kurczakiem i warzywami
Ryż smażony po kantońsku
Ryż smażony po kantońsku robiłam po raz pierwszy i bardzo przypadło mi do gustu. Danie jest bardzo smaczne i świetnie wygląda, a czas przygotowania można zamknąć w 30 minutach. Warzywa i mięso można dobierać dowolnie, może to być również danie wegetariańskie. Ja użyłam orientalnej mieszanki warzyw na patelnię i fileta z piersi kurczaka. Przepis pochodzi z bloga: Poezja-smaku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku