Zielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą |
Nawet najwspanialsze naleśniki
mogą się kiedyś znudzić, więc dziś odmiana – wiosenne naleśniki w kolorze zielonym
z czerwonym nadzieniem. Dodanie szpinaku do ciasta to całkiem niezła myśl,
szczególnie, gdy mamy w domu zagorzałych wrogów tego wspaniałego i wartościowego
warzywa. To danie z pewnością zachwyci również jego amatorów a co
niektórych może nieco zaskoczy. Szpinakowe naleśniki nadziane soczewicą i pomidorami
zapiekane z żółtym serem można przygotować w na prawdę krótkim
czasie. Są rewelacyjne. Spróbujcie.
Składniki potrzebne do
przygotowania zielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą
(6 naleśników):
Naleśniki:
- 5 łyżek maki pszennej typ 450 albo 500,
- 5 łyżek maki pszennej razowej,
- szklana mleka,
- 2 jajka,
- 20 dag mrożonego szpinaku w liściach,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju.
Nadzienie:
- 20 dag czerwonej soczewicy,
- 1 puszka pomidorów bez skórki w sosie,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina ostrej papryki,
- płaska łyżeczka suszonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania zielonych
szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą:
Rozmrożony szpinak miksuję
blenderem (lepiej użyć szpinaku w liściach, ponieważ ma mniej wody).
Oba rodzaje mąki mieszam ze sobą,
dodaję zmiksowany szpinak, sól, jajka oraz olej i mieszam łyżką aż nie
będzie grudek. Ciągle mieszając stopniowo dodaję mleko. Ciasto gotowe.
Pomidory z puszki przekładam do
wysokiego naczynia i blenderuję razem z czosnkiem. Przelewam je do
rondla i doprowadzam do wrzenia, dodaję soczewicę. Gotuję często mieszając
i podlewając niewielkimi porcjami wody aż do momentu, gdy soczewica będzie
miękka i zacznie się rozpadać.
Na rozgrzanej patelni
rozprowadzam niewielką warstewkę oleju i smażę naleśniki z obu stron.
Rozkładam farsz na szpinakowych
naleśnikach i zwijam je w ruloniki.
Układam w posmarowanym
olejem naczyniu żaroodpornym posypuję startym żółtym serem.
Zapiekam w rozgrzanym
do temperatury 200oC piekarniku przez około 15 minut (aż ser się
zarumieni).
Zielone szpinakowe naleśniki
z czerwoną soczewicą gotowe.
Zielone szpinakowe naleśniki z czerwona soczewicą |
SMACZNEGO
Muszą być przepyszne, kocham szpinak;)
OdpowiedzUsuńCiasto jest wspaniałe!
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń