Pasta z awokado |
Pasta z awokado smakuje wybornie
do kanapek z pszennego pieczywa i tostów. W duecie ze słonymi przekąskami
(talarki, krakersy) jest również doskonałą przystawką na każde przyjęcie. Awokado
to bomba witaminowa, zawiera również wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Sięgnijcie po ten owoc na pewno
wyjdzie wam na zdrowie.
Składniki na pastę z awokado:
- 1 awokado,
- 2 jajka,
- sok z połówki cytryny,
- połówka niewielkiej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania pasty z awokado:
Awokado musi być dojrzałe.
Po delikatnym uciśnięciu skórki palec powinien zagłębiać się w owocu. Jeśli
jest twarde najlepiej odłożyć je na około 2 – 3 dni do misy z innymi
owocami.
Jajka gotuję na twardo.
Awokado myję i przekrawam
wzdłuż okrążając nożem pestkę. Połówki przekręcam w przeciwnych kierunkach
i oddzielam od siebie. Wyjmuję pestkę i wkładam do naczynia, do
którego będę wykładać gotową pastę.
Wydrążam cały miąższ
awokado i umieszczam go w wysokim naczyniu. Dodaję ugotowane na
twardo jajka, sok z cytryny, cebulę, czosnek, majonez i blenderuję. Doprawiam
solą i pieprzem do smaku i wykładam pastę z awokado do miseczki.
Włożona do pasty pestka
awokado spowalnia ciemnienie pasty.
SMACZNEGO
Smakowałam ... pyszna :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam ten przepis i pasta okazała się hitem na imprezie :)
OdpowiedzUsuń