piątek, 8 marca 2013

Pasta z awokado

Pasta z awokado
Pasta z awokado
Pasta z awokado smakuje wybornie do kanapek z pszennego pieczywa i tostów. W duecie ze słonymi przekąskami (talarki, krakersy) jest również doskonałą przystawką na każde przyjęcie. Awokado to bomba witaminowa, zawiera również wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Sięgnijcie po ten owoc na pewno wyjdzie wam na zdrowie.

Składniki na pastę z awokado:

  • 1 awokado,
  • 2 jajka,
  • sok z połówki cytryny,
  • połówka niewielkiej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania pasty z awokado:

Awokado musi być dojrzałe. Po delikatnym uciśnięciu skórki palec powinien zagłębiać się w owocu. Jeśli jest twarde najlepiej odłożyć je na około 2 – 3 dni do misy z innymi owocami.
Jajka gotuję na twardo.
Awokado myję i przekrawam wzdłuż okrążając nożem pestkę. Połówki przekręcam w przeciwnych kierunkach i oddzielam od siebie. Wyjmuję pestkę i wkładam do naczynia, do którego będę wykładać gotową pastę.
Wydrążam cały miąższ awokado i umieszczam go w wysokim naczyniu. Dodaję ugotowane na twardo jajka, sok z cytryny, cebulę, czosnek, majonez i blenderuję. Doprawiam solą i pieprzem do smaku i wykładam pastę z awokado do miseczki.
Włożona do pasty pestka awokado spowalnia ciemnienie pasty.

SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Smakowałam ... pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam ten przepis i pasta okazała się hitem na imprezie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku