Chlebek bazyliowy |
Chlebek bazyliowy jest wyśmienity, pachnący i bardzo
aromatyczny z czosnkowo – serową nutą. Ciasto jest delikatne i miękkie. To naprawdę
rewelacyjny wypiek wytrawny.
Warto go upiec. Nie będziecie rozczarowani.
Składniki na chlebek bazyliowy:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki,
- 100g masła,
- 250ml mleka,
- 2 jajka
- opakowanie drożdży instant (8g)
- łyżeczka cukru,
- ¾ łyżeczki soli.
Farsz:
- ¾ szklanki posiekanej świeżej bazylii,
- 5 ząbków czosnku,
- ½ szklanki tartego parmezanu,
- 50 g masła.
Mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy
roztopione wystudzone masło, jajka i mleko i wyrabiamy ciasto aż
będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50 minut.
Wrośnięte ciasto wałkujemy tak, aby powstał prostokąt.
Smarujemy miękkim masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, bazylią i parmezanem.
Ciasto kroimy w pasy o szerokości takiej jak szerokość formy, w której będziemy
je piec (keksówka). Układamy pasy jeden na drugim, kroimy tak, aby powstały
kwadraty i umieszczamy je pionowo w wysmarowanej masłem formie. Wierzch ciasta
posypujemy parmezanem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu
do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Chlebek bazyliowy pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180oC
piekarniku (opcja z termoobiegiem) przez około 30 – 40 minut.
Fantastycznie smakuje na ciepło i na zimno.
SMACZNEGO.
mmmmm brzmi niezwykle apetycznie:) wypróbuję!
OdpowiedzUsuń