czwartek, 7 marca 2013

Chlebek bazyliowy


Chlebek bazyliowy
Chlebek bazyliowy

Chlebek bazyliowy jest wyśmienity, pachnący i bardzo aromatyczny z czosnkowo – serową nutą. Ciasto jest delikatne i miękkie. To naprawdę rewelacyjny wypiek wytrawny.
Warto go upiec. Nie będziecie rozczarowani.



Składniki na chlebek bazyliowy:

Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki,
  • 100g masła,
  • 250ml mleka,
  • 2 jajka
  • opakowanie drożdży instant (8g)
  • łyżeczka cukru,
  • ¾ łyżeczki soli.

Farsz:
  • ¾ szklanki posiekanej świeżej bazylii,
  • 5 ząbków czosnku,
  • ½ szklanki tartego parmezanu,
  • 50 g masła.

Mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy roztopione wystudzone masło, jajka i mleko i wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50 minut.
Wrośnięte ciasto wałkujemy tak, aby powstał prostokąt. Smarujemy miękkim masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, bazylią i parmezanem. Ciasto kroimy w pasy o szerokości takiej jak szerokość formy, w której będziemy je piec (keksówka). Układamy pasy jeden na drugim, kroimy tak, aby powstały kwadraty i umieszczamy je pionowo w wysmarowanej masłem formie. Wierzch ciasta posypujemy parmezanem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Chlebek bazyliowy pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku (opcja z termoobiegiem) przez około 30 – 40 minut.
Fantastycznie smakuje na ciepło i na zimno.

SMACZNEGO.

1 komentarz:

  1. mmmmm brzmi niezwykle apetycznie:) wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku