Spaghetti bolognese z klopsikami |
Tego danie nie trzeba chyba
zachwalać. Jest rewelacyjne i każdy to wie. Spaghetti bolognese to jedno z pierwszych
dań, które nauczyłam się gotować. Najważniejsze dla mnie jest to, że można je
szybko przyrządzić, a gotując obiad we wtorek czy czwartek po pracy nie
można sobie pozwolić na szaleństwo w kuchni. Wtedy spaghetti bolognese
sprawdza się idealnie, a do tego ten smak… Dziś przedstawiam wam spaghetti
bolognese przyrządzone w trochę inny sposób, bo z klopsikami. To
rewelacyjny pomysł na przełamanie kulinarnej rutyny… niby to samo a jednak
inaczej. Spróbujcie.
Produkty potrzebne do
przygotowania spaghetti bolognese z klopsikami:
- pół opakowania makaronu spaghetti,
- 500g mięsa mielonego (ja używam najczęściej mielonego z udźca indyka),
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku,
- puszka całych pomidorów bez skórki,
- 5 suszonych pomidorów,
- garść liści bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów,
- tarty parmezan do posypania.
Sposób przygotowania spaghetti
bolognese z klopsikami:
Do zmielonego mięsa wbijam jajko oraz
dosypuję kilka łyżek bułki tartej (na ogół około 3-4 łyżki tyle, aby uzyskać
właściwą konsystencję), dodaję sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam
wszystkie składniki i formuję klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Gotuję makaron zgodnie z przepisem
na opakowaniu.
Pomidory z puszki, pomidory
suszone i liście bazylii umieszczam w wysokim naczyniu i blenderuję.
Do rondla wlewam oliwę i ją
rozgrzewam, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie
podsmażam. Wlewem pomidory zmiksowane z bazylią, dodaje pół szklanki wody
i doprowadzam do wrzenia. Delikatnie wkładam klopsiki do sosu i gotuję
przez 10 minut – w tym czasie nie mieszam sosu, bo surowe jeszcze klopsiki
mogą się rozpaść. Po tym czasie mieszam sos i gotuję przez kolejne 10
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz