Cykoria zapiekana w szynce |
Cykoria zapiekana w szynce to ciekawe
połączenie smaków. Danie jest bardzo smaczne, gości na moim stole po raz
pierwszy, ale z pewnością nie ostatni.
Kupując cykorią należy zwrócić uwagę na jej kolor – im bielsza
tym lepsza. Zielona cykoria ma dużo goryczki, podczas gdy w białej
goryczka jest niemal niewyczuwalna. Aby pozbyć się goryczki należy zanurzyć twarde
końcówki w osolonej wodzie i pozostawić na około godzinę.
Składniki na cykorię zapiekaną z szynką:
- 4 cykorie,
- 8 lub 16 plastrów szynki,
- kubek śmietany (250 ml),
- pół pęczka koperku,
- ząbek czosnku,
- 50g żółtego sera ,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Cykorie płuczę, przecinam wzdłuż i wycinam głąb, wrzucam do osolonej wrzącej wody i blanszuję około 4-5 minut.
Przygotowuje sos łącząc ze sobą śmietanę, przeciśnięty przez
praskę ząbek czosnku, posiekany koperek sól i pieprz.
Odsączam cykorię i zawijam każdy kawałek w 2 plastry
szynki. W zależności od wielkości warzywa można połączyć połówki lub zawijać
każdą oddzielnie. Układam owinięte cykorie w wysmarowanym masłem naczyniu
żaroodpornym zalewam sosem i posypuję wierzch startym na tarce o grubych
oczkach serem.
Zapiekam w rozgrzanym do 180oC piekarniku
przez około 20 minut.
Cykoria zapiekana w szynce doskonale smakuje podana z ryżem z ziołami.
SMACZNEGO.
Hej, wygląda smakowicie! Mam pytanie: śmietana, której używasz jest kwaśna i gęsta czy słodka?
OdpowiedzUsuńUżywam gęstej i kwaśnej śmietany, najlepiej 18%.
OdpowiedzUsuń