niedziela, 3 marca 2013

Tarta ze szpinakiem


Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem
To pierwsza tarta, jaką zrobiłam i muszę powiedzieć, że zdecydowanie zachęciła mnie do dalszego eksperymentowania z tego rodzaju wypiekami. Wielkim sukcesem jest to, że mój trzynastoletni syn, który do tej pozy uciekał na widok szpinaku spałaszował prawie pół blaszki i poprosił o jak najszybszą powtórkę.


Lista niezbędnych składników na tartę ze szpinakiem:

Na ciasto:
  • 300g maki pszennej,
  • 100g masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki śmietany,
Na nadzienie
  • opakowanie świeżego szpinaku,
  • 3/4 opakowania sera feta,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 7 – 8 suszonych pomidorów z oliwy,
  • 1 kulka mozzarelli.
Mąkę, masło, jajka, zagniatam ze szczyptą soli i 2 łyżkami śmietany na gładkie aksamitne ciasto i wykładam je do formy na tartę. Rozłożone ciasto nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Podpiekam ciasto w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez około 20 minut.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowuję farsz do tarty.
Szpinak szatkuję w malakserze, dodaję fetę, jajka, i czosnek, doprawiam do smaku niewielką ilością soli i pieprzu. Całość łączę ze sobą i wtlewam na podpieczony spód tarty.

Układam na nadzieniu pokrojone w paseczki suszone pomidory i posypuję startą na tarce o dużych oczkach mozzarellą.


Całość zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez następne 20 minut.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku