Tarta ze szpinakiem |
- 300g maki pszennej,
- 100g masła,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki śmietany,
- opakowanie świeżego szpinaku,
- 3/4 opakowania sera feta,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 7 – 8 suszonych pomidorów z oliwy,
- 1 kulka mozzarelli.
Mąkę, masło, jajka, zagniatam ze szczyptą soli i 2 łyżkami śmietany na gładkie aksamitne ciasto i wykładam je do formy na tartę. Rozłożone ciasto nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Podpiekam
ciasto w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez około 20
minut.
W czasie, gdy
ciasto się piecze przygotowuję farsz do tarty.
Szpinak szatkuję w malakserze, dodaję fetę, jajka, i czosnek, doprawiam do smaku niewielką ilością
soli i pieprzu. Całość łączę ze sobą i wtlewam na podpieczony spód tarty.
Układam na nadzieniu pokrojone w paseczki suszone pomidory i posypuję startą na tarce o dużych oczkach mozzarellą.
Całość zapiekam
w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez następne 20
minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz