wtorek, 12 marca 2013

Bułki razowe na zakwasie


Bułki razowe na zakwasie
Bułki razowe na zakwasie
Przepyszne bułki razowe na zakwasie. Bułeczki są miękkie i puszyste a dzięki dodatkowi zakwasu lekko wilgotne, co sprawia, że utrzymują świeżość nawet przez kilka dni. W dobie „pompowanego” pieczywa takie domowe razowe bułki nadadzą każdemu posiłkowi starego – nowego smaku.




Aby przygotować razowe bułki na zakwasie potrzebne są:

  • 300g razowej mąki pszennej (typ 2000),
  • 300g maki pszennej (typ 650),
  • 170g zakwasu,
  • 250g mleka,
  • 100g oleju,
  • 2 jajka,
  • opakowanie drożdży instant (7-8g) lub 25g drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania bułeczek razowych na zakwasie.
Z podanych składników wyrabiam gładkie ciasto (drożdże instant dodaję bezpośrednio do mąki a z drożdży świeżych najpierw przygotowuję rozczyn). Po wyrobieniu pozostawiam ciasto na około 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu przerabiam ciasto powtórnie i formuję bułki. Zazwyczaj wychodzi mi ich 16. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. W tym czasie smaruję kilkakrotnie powierzchnię bułek pędzlem zamoczonym w wodzie. Jeżeli dopuścimy do wyschnięcia powierzchni bułki nie wyrosną tak dobrze. Posypuję powierzchnię bułek ziarnem (sezam, słonecznik, dynia) i piekę w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez około 20 - 25 minut.

Bułki razowe na zakwasie
Bułki razowe na zakwasie


SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Yyy, a zakwas pszenny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam żytniego, tego samego z którego przygotowuję chleb, ale myślę że pszenny też może być.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku