Bułki razowe na zakwasie |
Aby przygotować razowe bułki na
zakwasie potrzebne są:
- 300g razowej mąki pszennej (typ 2000),
- 300g maki pszennej (typ 650),
- 170g zakwasu,
- 250g mleka,
- 100g oleju,
- 2 jajka,
- opakowanie drożdży instant (7-8g) lub 25g drożdży świeżych,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli.
Z podanych składników wyrabiam
gładkie ciasto (drożdże instant dodaję bezpośrednio do mąki a z drożdży
świeżych najpierw przygotowuję rozczyn). Po wyrobieniu pozostawiam ciasto na
około 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie tego
czasu przerabiam ciasto powtórnie i formuję bułki. Zazwyczaj wychodzi mi ich
16. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam
do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. W tym czasie smaruję
kilkakrotnie powierzchnię bułek pędzlem zamoczonym w wodzie. Jeżeli
dopuścimy do wyschnięcia powierzchni bułki nie wyrosną tak dobrze. Posypuję
powierzchnię bułek ziarnem (sezam, słonecznik, dynia) i piekę w rozgrzanym
do temperatury 180oC piekarniku przez około 20 - 25 minut.
SMACZNEGO
Yyy, a zakwas pszenny?
OdpowiedzUsuńJa używam żytniego, tego samego z którego przygotowuję chleb, ale myślę że pszenny też może być.
Usuń