sobota, 16 marca 2013

Udka z kurczaka w tymianku

Udka z kurczaka w tymianku
Udka z kurczaka w tymianku
Nie ma to jak pieczone mięso z kurczaka. Dziś miałam ochotę na kurczaka w tymianku, a że przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu a udka z kurczaka akurat miałam „pod ręką” szybko wcieliłam tą zachciankę w czyn. Na stole stoją już więc pieczone udka kurczaka w tymianku. Są aromatyczne z chrupiąca skórką i soczystym wnętrzem. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.



Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych udek z kurczaka w tymianku:

  • 2 udka z kurczaka,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Udka płuczę i osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram sola, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Przygotowuje marynatę łącząc sos sojowy, ocet balsamiczny i oliwę. Umieszczam udka z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, zalewam marynatą i odstawiam do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie obracam mięso kilkakrotnie, aby zamarynowało się równomiernie. Po upływie tego czasu wstawiam udka z kurczaka do rozgrzanego do temperatury 180oC piekarnika (opcja z termoobiegiem) na około 40 minut. W czasie pieczenia polewam udka wytopionym sokiem, dzięki czemu skórka ładnie się rumieni i staje się chrupka. Aby mieć pewność, że mięso jest już na pewno upieczone, nakłuwam je widelcem. Pieczenie można zakończyć jeżeli wypływający sok nie jest krwisty.

SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku