Nie ma to jak pieczone mięso z kurczaka.
Dziś miałam ochotę na kurczaka w tymianku, a że przygotowanie jest
bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu a udka z kurczaka
akurat miałam „pod ręką” szybko wcieliłam tą zachciankę w czyn. Na stole
stoją już więc pieczone udka kurczaka w tymianku. Są aromatyczne z chrupiąca
skórką i soczystym wnętrzem. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki potrzebne do
przygotowania pieczonych udek z kurczaka w tymianku:
- 2 udka z kurczaka,
- ząbek czosnku,
- łyżka suszonego tymianku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Udka płuczę i osuszam
ręcznikiem papierowym, nacieram sola, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.
Przygotowuje marynatę łącząc sos sojowy, ocet balsamiczny i oliwę. Umieszczam
udka z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, zalewam marynatą i odstawiam
do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie obracam mięso
kilkakrotnie, aby zamarynowało się równomiernie. Po upływie tego czasu wstawiam
udka z kurczaka do rozgrzanego do temperatury 180oC piekarnika
(opcja z termoobiegiem) na około 40 minut. W czasie pieczenia polewam
udka wytopionym sokiem, dzięki czemu skórka ładnie się rumieni i staje się
chrupka. Aby mieć pewność, że mięso jest już na pewno upieczone, nakłuwam je
widelcem. Pieczenie można zakończyć jeżeli wypływający sok nie jest krwisty.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz