Wołowe zrazy zawijane |
Składniki potrzebne do
przygotowania wołowych zrazów zawijanych:
- 4 plastry wołowiny „zrazowej”,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 cebula,
- łyżka musztardy,
- 2 -3 grzybki suszone,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka majeranku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania wołowych
zrazów zawijanych:
Cebulę kroję w piórka,
ogórka w paski. Plastry mięsa rozbijam tłuczkiem, oprószam solą i pieprzem.
Jedną ze stron smaruję musztardą i na brzegu układam po kilka piórek cebuli
i kilka pasków ogórka. Zwijam mięso w rulon i spinam brzegi
wykałaczkami. Rozgrzewam patelnię z olejem, podsmażam zrazy z każdej
strony aż będą rumiane. Zalewam wodą tak, aby zrazy były zakryte, dodaję liść
laurowy, ziele angielskie, grzyby suszone, resztę cebuli oraz majeranek i duszę
pod przykryciem około 1,5 godziny aż mięso stanie się kruche. Mąkę rozrabiam
w kubeczku z niewielką ilością wody tak, aby nie było grudek, wlewam
do sosu, mieszam i duszę jeszcze przez chwilę. Zrazy podaję z kaszą
gryczaną lub kluskami śląskimi (to moje ulubione połączenia).
Pyszna klasyka!
OdpowiedzUsuńMi też kojarzą się z niedzielnym obiadkiem, ale u mamy, bo ja jeszcze zrazów nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTo na prawdę nic trudnego :). Polecam.
Usuń