Muffinki śródziemnomorskie |
Muffinki śródziemnomorskie to
jeden z moich ulubionych wypieków wytrawnych. Robię je bardzo często,
świetnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Właściwie do tego
przepisu można użyć dowolnych dodatków w ramach „sprzątania lodówki”, ale
ja najbardziej lubię je z oliwkami, suszonymi pomidorami, serem i ziołami.
Składniki potrzebne do zrobienie
muffinek śródziemnomorskich:
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka soli,
- pół słoiczka oliwek (około 20 sztuk),
- 8 - 10 suszonych pomidorów z oliwy,
- 15 dag sera żółtego,
- 1 łyżka świeżych posiekanych ziół lub 1 łyżeczka suszonych (bazylia, tymianek, oregano),
Składniki mokre:
- 2 jajka,
- ¾ szklanki mleka,
- ½ szklanki oliwy (ja używam tej z suszonych pomidorów),
- 3 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka chrzanu.
Sposób przygotowanie
muffinek śródziemnomorskich:
Oliwki kroję „na cztery”,
suszone pomidory w kostkę, ser ścieram na tarce o grubych oczkach,
siekam zioła. W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce
składniki suche razem ze wszystkimi dodatkami. Łączę zawartość obu misek
i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do
foremek na muffinki i piekę przez około 20 - 25 minut
w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku. Przed wyjęciem
sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe. Wyjmuję muffiny śródziemnomorskie
z piekarnika i przez chwilę studzę na kratce. Najlepiej smakują, gdy
są jeszcze ciepłe.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz