Omlet na słodko |
Taki omlet to smak mojego
dzieciństwa. Lekki i puszysty, przygotowany według przepisu babci. Śniadanie
na terasie, omlet, świeże owoce i poranna aromatyczna kawa. Mmmm…
rozmarzyłam się troszkę… na śniadanie na tarasie trzeba poczekać jeszcze przynajmniej
dwa miesiące, ale omlet można przygotować już dziś. Przepis jest banalnie
prosty.
Składniki potrzebne do
przygotowania omletu na słodko (śniadanie dla dwóch osób):
- 4 jajka,
- 8 łyżek mąki pszennej,
- szczypta soli,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania omletu na
słodko:
Oddzielam białka od żółtek, dodaję
do nich szczyptę soli i ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję
do piany żółtka a następnie zmniejszam obroty miksera i stopniowo dosypuję
mąkę. Mieszam delikatnie do momentu powstania jednolitej masy. Roztapiam na
patelni łyżkę masła i smażę omlety z obu stron aż będą rumiane.
Omlet podaję ze słodkimi dodatkami (wedle uznania: owoce, dżem, cukier puder).
Omletów na słodko można przygotować dowolną
ilość należy pamiętać tylko, że na każde jajko należy dodać dwie łyżki mąki.
SMACZNEGO.
Prosto, a tak smacznie! :)
OdpowiedzUsuńomomom słodki omlecik ;)
OdpowiedzUsuń