czwartek, 28 marca 2013

Muffinki piaskowe - w sam raz do święconki


Muffinki piaskowe
Muffinki piaskowe
Dziś muffinki w odsłonie świątecznej, czyli muffinki piaskowe. Przepis pochodzi z bloga PrzepisAni. Muffinki piaskowe są leciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Idealne do koszyczka ze święconką.


Składniki potrzebne do przygotowania muffinek piaskowych:

  • 150 g masła (3/4 200 g kostki),
  • 200 g mąki pszennej (szklanka),
  • 150 g mąki ziemniaczanej (7 łyżek),
  • 175 g cukru (3/4 szklanki),
  • 4 duże jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania muffinek piaskowych:

Oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywno ze szczypta soli. W drugiej misce ucieram masło z cukrem i aromatem waniliowym na gładka masę, dodaję żółtka i dalej ucieram. Mieszam oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dodaję stopniowo do masy, która staje się bardzo gęsta, prawie krucha. Dodaję do masy pianę z białek i delikatnie mieszam łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładam ciasto do foremek na muffinki i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez 25 minut. Po tym czasie studzę Muffiny piaskowe na kratce i już można się delektować ich niepowtarzalnym smakiem.

Muffinki piaskowe
Muffinki piaskowe


ŻYCZĘ SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. wyglądają super, przepis wydaje się mało skomplikowany- wypróbuję!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku