Muffinki piaskowe |
Dziś muffinki w odsłonie świątecznej,
czyli muffinki piaskowe. Przepis pochodzi z bloga PrzepisAni. Muffinki
piaskowe są leciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Idealne do
koszyczka ze święconką.
Składniki potrzebne do
przygotowania muffinek piaskowych:
- 150 g masła (3/4 200 g kostki),
- 200 g mąki pszennej (szklanka),
- 150 g mąki ziemniaczanej (7 łyżek),
- 175 g cukru (3/4 szklanki),
- 4 duże jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania muffinek piaskowych:
Oddzielam białka od żółtek
i ubijam je na sztywno ze szczypta soli. W drugiej misce ucieram masło
z cukrem i aromatem waniliowym na gładka masę, dodaję żółtka i dalej
ucieram. Mieszam oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dodaję
stopniowo do masy, która staje się bardzo gęsta, prawie krucha. Dodaję do masy
pianę z białek i delikatnie mieszam łyżką do uzyskania jednolitej
konsystencji. Nakładam ciasto do foremek na muffinki i piekę w piekarniku
rozgrzanym do 180oC przez 25 minut. Po tym czasie studzę Muffiny piaskowe
na kratce i już można się delektować ich niepowtarzalnym smakiem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
wyglądają super, przepis wydaje się mało skomplikowany- wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuń