Uwielbiam Muffinki
Mają same zalety: przygotowuje się je niemal błyskawicznie,
nie wymagają wiele pracy, można dowolnie eksperymentować z dodatkami i są po
prostu przepyszne. Jedyną ich wadą jest to, że tak szybko znikają. Dziś miałam ochotę na Muffinki
czekoladowe.
Składniki suche:
- 1 gorzka czekolada,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody,
- opcjonalnie dowolne dodatki (np. wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały)
Składniki mokre:
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka aromatu (ja dodaję pomarańczowy).
Sposób przygotowania muffinek czekoladowych:
W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do foremek na muffinki (ja używam tych silikonowych) i piekę przez około 20 - 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe.
W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do foremek na muffinki (ja używam tych silikonowych) i piekę przez około 20 - 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe.
Pozostaje już tylko wyłożyć muffinki czekoladowe na talerz lub paterę,
zrobić kawę i oddać się przyjemnościom podniebienia.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz