Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pizzy. Każdy ma swoje
preferencje co do składników, jeden woli z pepperoni a inny z anchois. Ja dziś
proponuję pizzę z rukolą. Jest naprawdę zaskakująca i wyjątkowo aromatyczna. Być
może pizza z sałatą wydaje się dość dziwnym daniem, ale czy nie chodzi o to by
poszukiwać i próbować nowych smaków?
Składniki na pizzę z rukolą:
- 2 szklanki maki,
- ¼ kostki drożdży,
- szczypta soli,
- łyżka suszonej bazylii,
- 2 łyżki oliwy,
- pół szklanki mleka o temperaturze pokojowej,
- woda o temperaturze pokojowej,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 100 g szynki parmeńskiej w plastrach,
- 2 kulki mozzarelli,
- pół opakowani rukoli,
- 3 - 4 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- parmezan.
Sposób przygotowania pizzy z rukolą:
Zaczynam od wyrobienia ciasta.
Mąkę, pokruszone drożdże, sól, bazylię, oliwę i mleko umieszczam w misie miksera i wyrabiam ciasto dodając tyle wody, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję (miękką i elastyczną).
Zaczynam od wyrobienia ciasta.
Mąkę, pokruszone drożdże, sól, bazylię, oliwę i mleko umieszczam w misie miksera i wyrabiam ciasto dodając tyle wody, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję (miękką i elastyczną).
Rozkładam ciasto na lekko posmarowaną oliwą blaszkę.
Płuczę i osuszam rukolę. Obieram ze skórki
i kroję w kostkę pomidory, mieszam je z posiekanym ząbkiem czosnku.
Upieczoną pizzę wyjmuję z piekarnika rozkładam na niej
pomidory, na nich rukolę a całość posypuję tartym parmezanem.
I mamy pizzę z rukolą.
I mamy pizzę z rukolą.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz