niedziela, 3 marca 2013

Pizza z rukolą


Pizza z rukolą
Pizza z rukolą
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pizzy. Każdy ma swoje preferencje co do składników, jeden woli z pepperoni a inny z anchois. Ja dziś proponuję pizzę z rukolą. Jest naprawdę zaskakująca i wyjątkowo aromatyczna. Być może pizza z sałatą wydaje się dość dziwnym daniem, ale czy nie chodzi o to by poszukiwać i próbować nowych smaków?



Składniki na pizzę z rukolą:
  • 2 szklanki maki,
  • ¼ kostki drożdży,
  • szczypta soli,
  • łyżka suszonej bazylii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pół szklanki mleka o temperaturze pokojowej,
  • woda o temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 100 g szynki parmeńskiej w plastrach,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • pół opakowani rukoli,
  • 3 - 4 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • parmezan.
Sposób przygotowania pizzy z rukolą:
 
Zaczynam od wyrobienia ciasta.

Mąkę, pokruszone drożdże, sól, bazylię, oliwę i mleko umieszczam w misie miksera i wyrabiam ciasto dodając tyle wody, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję (miękką i elastyczną). 
Rozkładam ciasto na lekko posmarowaną oliwą blaszkę.

Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym wymieszanym z jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, rozkładam plastry szynki parmeńskiej i posypuję startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą. Całość piekę w rozgrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez około 20 minut (ustawienie góra dół).
Płuczę i osuszam rukolę. Obieram ze skórki i kroję w kostkę pomidory, mieszam je z posiekanym ząbkiem czosnku.
Upieczoną pizzę wyjmuję z piekarnika rozkładam na niej pomidory, na nich rukolę a całość posypuję tartym parmezanem.
I mamy pizzę z rukolą.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku