Nie ma to jak pyszne chrupiące ciasteczko do popołudniowej
kawy. Ale jakże byłoby dobrze raczyć się słodyczami bez późniejszych wyrzutów
sumienia. Ten problem rozwiązują owsiane ciasteczka kokosowe - płatki owsiane
zawierają masę błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów.
Można je przechować w metalowej puszce, wtedy przez długi czas zachowają
kruchość i będą nas cieszyć przez cały tydzień (o ile nie znikną już
pierwszego dnia). Dodatkową zaletą ciasteczek owsianych jest prostota i szybkość
przygotowania.
Aby przygotować owsiane ciasteczka kokosowe potrzebne są
następujące składniki:
- 120g płatków owsianych (najlepiej drobnych),
- 125g wiórek kokosowych,
- 150g mąki pszennej,
- 90g cukru pudru,
- 150g stopionego masła,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 1 łyżeczka sody.
Sposób przygotowania owsianych ciasteczek kokosowych:
W dużej misce łączę ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier puder a następnie dodaję przestudzone stopione masło i mieszam.
W dużej misce łączę ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier puder a następnie dodaję przestudzone stopione masło i mieszam.
Do małej miseczki lub kubka
wsypuję sodę, dodaję miód i gorącą wodą opłukuję łyżkę po miodzie. Mieszam
składniki ze sobą.
Składniki z małej miseczki
przelewam do dużej miski i bardzo dokładnie mieszam. Ciasto jest lekko
sypkie, ale kleiste. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam
je w dłoniach do grubości około 0,5cm i układam na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym do 150oC piekarniku przez
około 15 minut (do czasu aż ciastka nabiorą złotego koloru). Wyjmuje ciasteczka
i studzę na kratce.
Tuż po wyjęciu z piekarnika owsiane
ciasteczka kokosowe są miękkie i elastyczne, ale stają się chrupkie tuż po
wystygnięciu.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz