niedziela, 24 marca 2013

Królik w sosie majonezowo - chrzanowym

Królik w sosie majonezowo - chrzanowym
Królik w sosie majonezowo - chrzanowym
Królika mam okazje przyrządzać dość rzadko, a właściwie szkoda, bo mięso królicze jest bardzo smaczne i zdrowe, polecane szczególnie dla dzieci. Dziś miałam w planie przygotowanie królika w sosie musztardowym. Będąc na zakupach byłam przekonana, że musztarda w domu jest, ale po powrocie okazało się, że w lodówce stoją jedynie chrzan i majonez stąd królik w sosie majonezowo- chrzanowym (kto by tam do sklepu drugi raz latał). Danie wyszło bardzo smaczne, chrzan delikatnie zaostrza a majonez dopełnia smaku. Myślę, że królika w ten sposób przygotuję jeszcze nie raz.


Składniki potrzebne do przygotowania królika w sosie majonezowo - chrzanowym:

  • 2 udka królicze,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania królika w sosie majonezowo - chrzanowym:

Mięso królicze płuczę i osuszam. Nacieram solą, pieprzem i czosnkiem oraz okładam liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. Wyjmuję z lodówki, zdejmuję większość ziela i liści, polewam oliwą i piekę w rozgrzanym do temperatury 190oC piekarniku przez 40 minut. Mieszam majonez i chrzan, smaruje mięso tą mieszanką i piekę przez kolejne 30 minut. po tym czasie mięso jest gotowe. Podaję z ziemniakami z wody i surówką np. z roszponki.

ŻYCZĘ SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam królika, a z pewnością musi smakować znakomicie... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mylisz się. Jest pyszny :). Zachęcam do spróbowania :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku