Królik w sosie majonezowo - chrzanowym |
Składniki potrzebne do
przygotowania królika w sosie majonezowo - chrzanowym:
- 2 udka królicze,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka chrzanu,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania królika w
sosie majonezowo - chrzanowym:
Mięso królicze płuczę i osuszam.
Nacieram solą, pieprzem i czosnkiem oraz okładam liśćmi laurowymi i ziarnami
ziela angielskiego. Odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. Wyjmuję z lodówki,
zdejmuję większość ziela i liści, polewam oliwą i piekę w rozgrzanym
do temperatury 190oC piekarniku przez 40 minut. Mieszam majonez
i chrzan, smaruje mięso tą mieszanką i piekę przez kolejne 30 minut.
po tym czasie mięso jest gotowe. Podaję z ziemniakami z wody i surówką
np. z roszponki.
ŻYCZĘ SMACZNEGO.
Nigdy nie jadłam królika, a z pewnością musi smakować znakomicie... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNie mylisz się. Jest pyszny :). Zachęcam do spróbowania :)
Usuń