Pasta z makreli wędzonej |
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju
pasty kanapkowe, ponieważ to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek z wędliną
czy serem. Dziś na kolację pasta z wędzonej makreli. Makrela to pyszna i zdrowa
rybka, zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 i omega-6, które mają działanie
przeciwnowotworowe, obniżają zawartość cholesterolu i stymulują pracę mózgu. Jest
również bogata we wspomagający system odpornościowy selen oraz witaminy z grupy
B. Warto więc sięgnąć po tą rybę. Pastę z makreli podaję najczęściej z
pieczywem lub tostami. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.
Składniki potrzebne do
przygotowania pasty z makreli:
- 1 makrela wędzona,
- pęczek dymki,
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania pasty z makreli:
Jajka gotuję na twardo. Usuwam z makreli
wszystkie ości, kroję szczypior i jajka. Łącze wszystkie składniki, dodaję
majonez i doprawiam do smaku sola oraz pieprzem i pasta z makreli gotowa.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Bardzo lubię tą pastę-smaki z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobię na kolację .
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ten przepis ci się spodobał. Daj znać czy smakowało :)
UsuńTę pastę robię już od bardzo dawna, jeśli nie mam dymki daję normalną poszatkowaną cebulę. Dodaję też łyżeczkę lub dwie musztardy (lepsza bardziej ostra) co sprawia, że pasta ma bardziej wyrazisty smak. Spróbujcie!
OdpowiedzUsuń