wtorek, 26 marca 2013

Pasta z makreli wędzonej

Pasta z makreli wędzonej
Pasta z makreli wędzonej
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, ponieważ to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek z wędliną czy serem. Dziś na kolację pasta z wędzonej makreli. Makrela to pyszna i zdrowa rybka, zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 i omega-6, które mają działanie przeciwnowotworowe, obniżają zawartość cholesterolu i stymulują pracę mózgu. Jest również bogata we wspomagający system odpornościowy selen oraz witaminy z grupy B. Warto więc sięgnąć po tą rybę. Pastę z makreli podaję najczęściej z pieczywem lub tostami. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.


Składniki potrzebne do przygotowania pasty z makreli:

  • 1 makrela wędzona,
  • pęczek dymki,
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania pasty z makreli:

Jajka gotuję na twardo. Usuwam z makreli wszystkie ości, kroję szczypior i jajka. Łącze wszystkie składniki, dodaję majonez i doprawiam do smaku sola oraz pieprzem i pasta z makreli gotowa.

ŻYCZĘ SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię tą pastę-smaki z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobię na kolację .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ten przepis ci się spodobał. Daj znać czy smakowało :)

      Usuń
  3. Tę pastę robię już od bardzo dawna, jeśli nie mam dymki daję normalną poszatkowaną cebulę. Dodaję też łyżeczkę lub dwie musztardy (lepsza bardziej ostra) co sprawia, że pasta ma bardziej wyrazisty smak. Spróbujcie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku