Cukinia faszerowana |
Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie a macie
ochotę na coś pysznego i za razem lekkiego cukinia faszerowana jest
daniem, które w pełni spełni wasze oczekiwania. Przepis jest bardzo
prosty w przygotowaniu a przyrządzona w ten sposób cukinia jest pyszna,
delikatna i wręcz rozpływa się w ustach.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na cukinię faszerowaną:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 1jajko,
- 100g żółtego sera,
- 2 łyżki bułki tartej,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania cukinii faszerowanej:
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180oC
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180oC
Cukinie przekrawam wzdłuż i wydrążam środek
pozostawiając około 0,5 cm – 1cm miąższu przy skórce. Wydrążoną cześć cukinii
siekam i przekładam do miski. Dodaję starty na tarce o grubych
oczkach żółty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, jajko i zmiażdżony
ząbek czosnku. Całość mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i przekładam
do wydrążonych połówek cukinii.
Wkładam cukinie do nagrzanego piekarnika i zapiekam
przez około 20 minut.
Cukinia faszerowana gotowa.
Cukinia faszerowana gotowa.
SMACZNEGO.
wczoraj wypróbowałam i przepis i po prostu palce lizać. Danie lekkie a jednocześnie syte. Polecam
OdpowiedzUsuńwłaśnie wstawiłam do piekarnika i farsz wylewa mi się z cukini! ale pachnie pysznie
OdpowiedzUsuńHmmm. Nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło. Ten farsz jest raczej dość gęsty. Jeżeli wyszedł Ci zbyt rzadki (być może to zależy od wielkości jajka) można dodać odrobinę więcej bułki tartej wtedy na pewno taka sytuacja się nie powtórzy. Pomimo wszystko mam nadzieje że smakowało.
Usuń