sobota, 16 marca 2013

Surówka z roszponki

Surówka z roszponki
Surówka z roszponki
Roszponka to coraz popularniejsza drobnolistna sałata. Jest delikatna w smaku i świetnie nadaje się zarówno do sałatek i surówek jak i na kanapki. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów: witaminę A i C, witaminy z grupy B a także żelazo, wapń i potas, przez co doskonale wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę serca oraz wzmacnia naszą odporność. Dziś zapraszam na surówkę z roszponki, pomidorów, szczypiorku i prażonych płatków migdałowych.


Składniki potrzebne do przygotowania surówki z roszponki:
  • 125g roszponki,
  • 3 niewielki pomidory,
  • pęczek szczypiorku,
  • garść płatków migdałowych,
  • pół łyżeczki bazylii,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy extra virgin,
Sposób przygotowania:

Roszponkę i szczypiorek płuczę i osuszam, pomidory parzę wrzątkiem i obieram ze skórki. Płatki migdałowe prażę na patelni lub w piekarniku do momentu, aż staną się rumiane. Siekam szczypior, pomidory kroję w ósemki. Przygotowuję sos mieszając ocet balsamiczny, oliwę i bazylię. Łączę ze sobą wszystkie składniki i zalewam sosem, mieszam delikatnie i surówka gotowa.

SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku