Roszponka to coraz popularniejsza
drobnolistna sałata. Jest delikatna w smaku i świetnie nadaje się zarówno
do sałatek i surówek jak i na kanapki. Zawiera wiele cennych dla
naszego organizmu witamin i minerałów: witaminę A i C, witaminy
z grupy B a także żelazo, wapń i potas, przez co doskonale
wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę serca oraz wzmacnia naszą odporność.
Dziś zapraszam na surówkę z roszponki, pomidorów, szczypiorku i prażonych
płatków migdałowych.
Składniki potrzebne do
przygotowania surówki z roszponki:
- 125g roszponki,
- 3 niewielki pomidory,
- pęczek szczypiorku,
- garść płatków migdałowych,
- pół łyżeczki bazylii,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy extra virgin,
Sposób przygotowania:
Roszponkę i szczypiorek
płuczę i osuszam, pomidory parzę wrzątkiem i obieram ze skórki. Płatki
migdałowe prażę na patelni lub w piekarniku do momentu, aż staną się rumiane. Siekam
szczypior, pomidory kroję w ósemki. Przygotowuję sos mieszając ocet balsamiczny,
oliwę i bazylię. Łączę ze sobą wszystkie składniki i zalewam sosem, mieszam
delikatnie i surówka gotowa.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz