Domowy jogurt naturalny |
Nie ma nic lepszego i zdrowszego
na śniadanie niż jogurt naturalny. Jest lekki, aksamitny i kremowy. Pyszny
solo jak i w różnorodnych zestawieniach. Jogurt z owocami,
płatkami, granolą, zbożami, musli albo jeżeli chcecie to z tym wszystkim
jednocześnie.
Jogurt powinniśmy jeść codziennie.
Dzięki wysokiej zawartości wapnia wzmacnia nasze kości a zawarte w nim
szczepy Lactobacillus regulują
mikroflorę jelitową, i pobudzają nasz system obronny. Ponadto jogurt jest
cennym źródłem białka i witamin A i B, obniża poziom
cholesterolu, poprawia biodostępność pozostałych składników odżywczych i jest
łatwiej strawny niż mleko.
Możemy go również wykorzystać,
jako maseczkę – przywraca skórze właściwy poziom nawilżenia i nadaje
gładkość.
Jeżeli komuś nie przypada do gustu
smak jogurtu naturalnego, można zmieszać go z sokiem lub zmiksować z owocami
i już mamy jogurt owocowy o dowolnym smaku.
Wypróbujcie ten przepis. Jest bardzo prosty i szybki a efekt to samo zdrowie.
Składniki potrzebne do
przygotowania jogurtu naturalnego:
- 1 litr pasteryzowanego mleka 2% lub 3,2% (nie UHT),
- kubek jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii (robiąc jogurt po raz drugi można wykorzystać szczep z naszego jogurtu).
Podgrzewam mleko do temperatury
około 60oC. Nie należy przegrzać mleka, bo w zbyt wysokiej
temperaturze nasze bakterie nie poczują się zbyt dobrze. Temperatura mleka
powinna być taka, aby wkładając do niego palec można było wytrzymać przez 10 sekund (lepiej żeby mleko było zbyt chłodne niż zbyt gorące).
Mieszam jogurt i dodaję do niego nieco mleka, mieszam ponownie. Przelewam
całość do reszty mleka, mieszam tak, aby konsystencja była jednolita. Przykrywam
mleko z jogurtem ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie
domowy jogurt naturalny jest gotowy można go schować do lodówki i przechowywać tam przez
tydzień. Aby przygotować jogurt po raz kolejny trzeba pozostawić około pół
szklanki naszego jogurtu.
SMACZNEGO
fantastyczny przepis, jutro zabieram się za robienie swojego jogurtu :)
OdpowiedzUsuńZdrowo, pysznie i dietetycznie ... Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńYo.
OdpowiedzUsuńA właśnie mleko, przed zaszczepieniem, warto podgrzać na jakiś czas (do 30 min) do temperatury 85°C, niezależnie czy użyliśmy mleka surowego czy pasteryzowanego. Dzięki temu białka zawarte w melku ulegną częściowej denaturacji i jogurt będzie bardziej gęsty i kremowy. Szczepimy oczywiście mleko już wystudzone do ~45°C.
Z UHT jogurt też wychodzi.
Wypróbowałam i muszę powiedzieć, że rzeczywiście jogurt zrobiony z mleka podgrzanego do wyższej temperatury jest bardziej kremowy.
UsuńCo do mleka UHT to mam do niego niezbyt pozytywny stosunek więc pozostanę przy pasteryzowanym :)
Dziękuję za podpowiedź :)