czwartek, 14 marca 2013

Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny
Domowy jogurt naturalny
Nie ma nic lepszego i zdrowszego na śniadanie niż jogurt naturalny. Jest lekki, aksamitny i kremowy. Pyszny solo jak i w różnorodnych zestawieniach. Jogurt z owocami, płatkami, granolą, zbożami, musli albo jeżeli chcecie to z tym wszystkim jednocześnie.
Jogurt powinniśmy jeść codziennie. Dzięki wysokiej zawartości wapnia wzmacnia nasze kości a zawarte w nim szczepy Lactobacillus regulują mikroflorę jelitową, i pobudzają nasz system obronny. Ponadto jogurt jest cennym źródłem białka i witamin A i B, obniża poziom cholesterolu, poprawia biodostępność pozostałych składników odżywczych i jest łatwiej strawny niż mleko.
Możemy go również wykorzystać, jako maseczkę – przywraca skórze właściwy poziom nawilżenia i nadaje gładkość.
Jeżeli komuś nie przypada do gustu smak jogurtu naturalnego, można zmieszać go z sokiem lub zmiksować z owocami i już mamy jogurt owocowy o dowolnym smaku.
Wypróbujcie ten przepis. Jest bardzo prosty i szybki a efekt to samo zdrowie.


Składniki potrzebne do przygotowania jogurtu naturalnego:


  • 1 litr pasteryzowanego mleka 2% lub 3,2% (nie UHT),

  • kubek jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii (robiąc jogurt po raz drugi można wykorzystać szczep z naszego jogurtu).

Podgrzewam mleko do temperatury około 60oC. Nie należy przegrzać mleka, bo w zbyt wysokiej temperaturze nasze bakterie nie poczują się zbyt dobrze. Temperatura mleka powinna być taka, aby wkładając do niego palec można było wytrzymać przez 10 sekund (lepiej żeby mleko było zbyt chłodne niż zbyt gorące). Mieszam jogurt i dodaję do niego nieco mleka, mieszam ponownie. Przelewam całość do reszty mleka, mieszam tak, aby konsystencja była jednolita. Przykrywam mleko z jogurtem ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie domowy jogurt naturalny jest gotowy można go schować do lodówki i przechowywać tam przez tydzień. Aby przygotować jogurt po raz kolejny trzeba pozostawić około pół szklanki naszego jogurtu.

Domowy jogurt naturalny
Domowy jogurt naturalny


SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. fantastyczny przepis, jutro zabieram się za robienie swojego jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo, pysznie i dietetycznie ... Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Yo.
    A właśnie mleko, przed zaszczepieniem, warto podgrzać na jakiś czas (do 30 min) do temperatury 85°C, niezależnie czy użyliśmy mleka surowego czy pasteryzowanego. Dzięki temu białka zawarte w melku ulegną częściowej denaturacji i jogurt będzie bardziej gęsty i kremowy. Szczepimy oczywiście mleko już wystudzone do ~45°C.

    Z UHT jogurt też wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowałam i muszę powiedzieć, że rzeczywiście jogurt zrobiony z mleka podgrzanego do wyższej temperatury jest bardziej kremowy.
      Co do mleka UHT to mam do niego niezbyt pozytywny stosunek więc pozostanę przy pasteryzowanym :)
      Dziękuję za podpowiedź :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku