Ziemniak to warzywo
uniwersalne. Można go przyrządzić na 1001 sposobów od sałatki poczynając na
plackach ziemniaczanych kończąc. Moim zdaniem najsmaczniejsze
są ziemniaki pieczone w piekarniku. Są wspaniałym dodatkiem lub samodzielnym daniem. Przygotowuję je w kilku wariantach. Dziś w roli głównej ziemniak
faszerowany.
Składniki na ziemniaki faszerowane:
- 8 dużych podłużnych ziemniaków,
- 30 – 40 dag mielonego mięsa,
- 20 dag żółtego sera,
- puszka czerwonej fasoli,
- 4 łyżki sosu pomidorowego (można wykorzystać koncentrat pomidorowy lub ketchup),
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- olej do smażenia,
- pół łyżeczki chili,
- sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki w skórce dokładnie myję,
gotuję w osolonej wodzie na „pół-twardo” i odstawiam do wystudzenia.
W międzyczasie podsmażam mięso
mielone, przekładam do dużej miski i studzę. Dodaje do mięsa sos pomidorowy, odsączoną
fasolę, starty ser, i posiekaną natkę pietruszki.
Ziemniaki przekrawam wzdłuż,
ostrożnie wydrążam środek pozostawiając około 0,5cm miąższu przy skórce. Wydrążoną
część ziemniaka siekam i dodaję do farszu.
Doprawiam farsz do smaku solą
pieprzem i chili, mieszam i napełniam wydrążone ziemniaki.
Ziemniaki piekę w nagrzanym do
temperatury 200oC piekarniku (opcja: z termoobiegiem) przez około 25
minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz