środa, 13 marca 2013

Cykoria zapiekana w szynce

Cykoria zapiekana w szynce
Cykoria zapiekana w szynce
Przy ostatniej wizycie w markecie wpadło mi w ręce opakowanie cykorii. Już dawno miałam zamiar wypróbować to warzywo i oto dziś na obiad cykoria zapiekana w roli głównej. To warzywo jest skarbnicą smaku, witamin i minerałów. Zawiera dużo witaminy A i C, magnez, żelazo, mangan oraz potas. 
Cykoria zapiekana w szynce to ciekawe połączenie smaków. Danie jest bardzo smaczne, gości na moim stole po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni.
Kupując cykorią należy zwrócić uwagę na jej kolor – im bielsza tym lepsza. Zielona cykoria ma dużo goryczki, podczas gdy w białej goryczka jest niemal niewyczuwalna. Aby pozbyć się goryczki należy zanurzyć twarde końcówki w osolonej wodzie i pozostawić na około godzinę.



Składniki na cykorię zapiekaną z szynką:

  • 4 cykorie,
  • 8 lub 16 plastrów szynki,
  • kubek śmietany (250 ml),
  • pół pęczka koperku,
  • ząbek czosnku,
  • 50g żółtego sera ,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Cykorie płuczę, przecinam wzdłuż i wycinam głąb, wrzucam do osolonej wrzącej wody i blanszuję około 4-5 minut.
Przygotowuje sos łącząc ze sobą śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek sól i pieprz.
Odsączam cykorię i zawijam każdy kawałek w 2 plastry szynki. W zależności od wielkości warzywa można połączyć połówki lub zawijać każdą oddzielnie. Układam owinięte cykorie w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym zalewam sosem i posypuję wierzch startym na tarce o grubych oczkach serem.
Zapiekam w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Cykoria zapiekana w szynce doskonale smakuje podana z ryżem z ziołami.



SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. Hej, wygląda smakowicie! Mam pytanie: śmietana, której używasz jest kwaśna i gęsta czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Używam gęstej i kwaśnej śmietany, najlepiej 18%.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku