piątek, 17 maja 2013

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami
Risotto z grzybami 

Już od jakiegoś czasu chciałam spróbować ugotować risotto. Przy ostatnich zakupach kupiłam specjalnie dedykowany do tego dania ryż arborio i dziś przystąpiłam do dzieła. Wybór padł na risotto z grzybami bo mam akurat całą puszkę grzybów suszonych, których właściwie do niczego nie wykorzystywałam. Może będzie wreszcie jakiś pomysł na ich zużycie.
Risotto wyszło doskonałe a jego przygotowanie jest wręcz banalnie proste. Całym sekretem udanego risotto jest odpowiedni ryż i dodatek białego wytrawnego wina, które nadaje charakterystycznego smaku. Coś czuję że moja puszka z suszonymi grzybami już niedługo będzie pusta :)



Składniki potrzebne do przygotowania risotto z suszonymi grzybami (2 porcje):

  • 200g ryżu arborio,
  • pół garści suszonych grzybów,
  • 0,5 litra bulionu,
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina,
  • pół średniej wielkości cebuli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo zmielony pierz do smaku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania risotto z suszonymi grzybami:

Suszone grzyby zalewam gorącą wodą tak żeby całe były zakryte (około pół szklanki) i pozostawiam na 20 – 25 minut (wywaru nie wylewam).
Siekam cebulę, kroję grzyby w paseczki.
Na patelni rozgrzewam oliwę i szklę na niej cebulę, dodaję grzyby i smażę przez około 4 minuty.
Dodaję ryż i smażę aż zrobi się szklisty.
Całość zalewam winem a gdy ryż je wchłonie dolewam porcjami wywar z grzybów i bulion. Smażę mieszając co jakiś czas do momentu aż ryż wchłonie wszystko i stanie się miękki.
Wykładam risotto na talerze i posypuję natką pietruszki.
Risotto z suszonymi grzybami gotowe.

Risotto z grzybami
Risotto z grzybami 


SMACZNEGO

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku