Bułeczki pszenne z dynią |
Składniki potrzebne do
przygotowania bułeczek pszennych z dynią:
- 500g mąki pszennej (typ 650),
- 220g ciepłej wody (niepełna szklanka),
- 1 opakowanie drożdży instant (7 – 8g),
- 1 jajko,
- 3 łyżki oleju,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 60g dyni łuskanej (garść),
- jajko do posmarowania bułek.
Sposób przygotowania bułek
pszennych z dynią:
Mąkę, drożdże, wodę, olej, jajko
sól cukier oraz cześć pestek dyni łączę ze sobą i wyrabiam gładkie
ciasto.
Odstawiam w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagniatam przez
chwilę, dzielę na 8 równych części i formuję bułki, które układam na
wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Odstawiam bułeczki na około pół
godziny do ponownego wyrośnięcia.
Smaruję bułki rozkłóconym jajkiem
posypuję pozostałymi pestkami dyni i piekę w rozgrzanym do
temperatury 200oC piekarniku przez około 25 minut.
Bułeczki pszenne z pestkami dyni
gotowe.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz