poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Bułeczki pszenne z dynią

Bułeczki pszenne z dynią
Bułeczki pszenne z dynią
Bułeczki pszenne z dodatkiem dyni są doskonałą podstawą każdego śniadania. Z dżemem, miodem, serem czy ulubioną wędliną, możecie je jeść z czym chcecie … a nawet same, bez żadnych dodatków. Przepis pochodzi z bloga na dokładkę… Wypróbujcie…


Składniki potrzebne do przygotowania bułeczek pszennych z dynią:


  • 500g mąki pszennej (typ 650),
  • 220g ciepłej wody (niepełna szklanka),
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 – 8g),
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 60g dyni łuskanej (garść),
  • jajko do posmarowania bułek.


Sposób przygotowania bułek pszennych z dynią:

Mąkę, drożdże, wodę, olej, jajko sól   cukier oraz cześć pestek dyni łączę ze sobą i wyrabiam gładkie ciasto.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę, dzielę na 8 równych części i formuję bułki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Odstawiam bułeczki na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Smaruję bułki rozkłóconym jajkiem posypuję pozostałymi pestkami dyni i piekę w rozgrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez około 25 minut.
Bułeczki pszenne z pestkami dyni gotowe.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku