Placuszki bananowe |
Składniki potrzebne do przygotowania
placuszków bananowych (około 15 placuszków):
- 1 dojrzały banan,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
- 0,5 szklanki maki pszennej typ 450,
- 0,5 szklanki mleka,
- olej do smażenia,
- kwaśna śmietana do posmarowania (opcjonalnie).
Sposób przygotowania placuszków
bananowych:
Dojrzałego banana rozgniatam
widelcem na jednolita masę i mieszam ją z jajkiem. Dodaję oba rodzaje
mąki, mleko oraz cukier i mieszam do momentu gdy nie będzie już grudek.
Smażę na rozgrzanym oleju z obu
stron do zarumienienia. Smaruję kwaśną śmietaną lub posypuję cukrem pudrem.
Placuszki bananowe gotowe.
SMACZNEGO
Pyszne sa takie placuszki, i jeszcze na zdrowej mace - super!
OdpowiedzUsuń