Placuszki z jabłkami |
Placuszki z jabłkami są
doskonałe na weekendowe leniwe śniadania i na każdą kolację. To jest mój
smak dzieciństwa, takie same placuszki robiła moja mama. Mój syn również je
uwielbia i dlatego są częstym gościem na naszym stole. Przygotowanie ich
jest bardzo proste a z tego przepisu po prostu nie mogą się nie udać.
Są pyszne i puszyste, wypróbujcie.
Składniki potrzebne do
przygotowania placuszków z jabłkami (składniki na około 20 placuszków):
- duże opakowanie kefiru (400g),
- 2 szklanki maki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżeczki cukru,
- 3 średniej wielkości jabłka,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania placuszków z jabłkami:
Oddzielam białka od żółtek
i ubijam je na sztywno. W drugiej misce łączę żółtka z mąką,
kefirem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem i miksuję do uzyskania jednolitej
masy. Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Obieram jabłka ze
skórki (albo i nie), kroję je w niewielkie kawałki i dodaję do
ciasta, mieszam delikatnie.
Wylewam trochę oleju na patelnię
i ją rozgrzewam, smażę placuszki z obu stron na wolnym ogniu do
momentu zrumienienia.
Podaje posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO
U mnie najlepiej się sprawdzają na obiad :)
OdpowiedzUsuńJak kto woli :) Na śniadanie obiad i kolację smakują rewelacyjnie :)
UsuńPiękne te placuszki często też je robię :)
OdpowiedzUsuń