czwartek, 4 kwietnia 2013

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami
Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami są doskonałe na weekendowe leniwe śniadania i na każdą kolację. To jest mój smak dzieciństwa, takie same placuszki robiła moja mama. Mój syn również je uwielbia i dlatego są częstym gościem na naszym stole. Przygotowanie ich jest bardzo proste a z tego przepisu po prostu nie mogą się nie udać. Są pyszne i puszyste, wypróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania placuszków z jabłkami (składniki na około 20 placuszków):

  • duże opakowanie kefiru (400g),
  • 2 szklanki maki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżeczki cukru,
  • 3 średniej wielkości jabłka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania placuszków z jabłkami:

Oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywno. W drugiej misce łączę żółtka z mąką, kefirem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Obieram jabłka ze skórki (albo i nie), kroję je w niewielkie kawałki i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie.
Wylewam trochę oleju na patelnię i ją rozgrzewam, smażę placuszki z obu stron na wolnym ogniu do momentu zrumienienia.
Podaje posypane cukrem pudrem.

Placuszki z jabłkami
Placuszki z jabłkami


SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. U mnie najlepiej się sprawdzają na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak kto woli :) Na śniadanie obiad i kolację smakują rewelacyjnie :)

      Usuń
  2. Piękne te placuszki często też je robię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku