Gołąbki baz zawijania |
Gołąbki są smaczne w każdej
postaci jednak wersja bez zawijania ma tą zaletę, że na talerzach bardziej
wybrednych smakoszy nie pozostaje smutna samotna kapusta. Czas przygotowania
jest krótszy a sposób łatwiejszy – nie musimy męczyć się z rozwijaniem
liści kapusty. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie będziecie żałować.
Składniki potrzebne do
przygotowania gołąbków bez zawijania (otrzymacie około 20 średniej wielkości
gołąbków):
- 70 dag kapusty,
- 70 dag mielonego mięsa,
- 100g ryżu,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki potrzebne do
przygotowania sosu:
- 1 litr bulionu,
- 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- 2 czubate łyżki maki.
Sposób przygotowania gołąbków bez
zawijania:
Gotuję ryż na sypko.
Kapustę szatkuję, solę, zgniatam i odstawiam
na chwilę żeby zmiękła.
Łącze kapustę, ryż oraz mięso
mielone i doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Dodaję 2 jajka i tyle bułki
tartej, aby można było formować gołąbki.
Obsmażam gołąbki na patelni aby
zarumieniły się z obu stron i układam je w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowuję sos. Do gorącego
bulionu dodaję koncentrat pomidorowy i mieszam. Mąkę rozrabiam
w kubeczku z zimną wodą tak aby nie było grudek i wlewam do
bulionu, mieszam przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje zalewam nim gołąbki.
Gołąbki bez zawijania gotowe.
SMACZNEGO
Pyszne, ale dodaję surową startą cebulę.Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńNo też mi się wydaje,że z dodatkiem cebuli i czosnku będą bardziej wyraziste w smaku, po prostu smaczniejsze :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń