Jabłecznik z tymiankiem |
Jabłecznik na kruchym cieście to jedno z najpopularniejszych
ciast i każdy zna jego smak, więc zachwalać go nie muszę. Dziś proponuję
Wam jabłecznik w nieco innej odsłonie, bo z … tymiankiem.
Przepis znalazłam na blogu PrzepisAni i bardzo mnie zaciekawił, szybko
więc zabrałam się do pieczenia, efekt mnie nie rozczarował. Jabłecznik jest świetny
a dodatek tymianku do jabłek sprawia, że smak jest orzeźwiający i na prawdę
ciekawy. Spróbujcie.
Składniki potrzebne do
przygotowania jabłecznika z tymiankiem:
Ciasto:
- pół kilograma mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- cukier waniliowy,
- 200 gram masła,
- 3 łyżki śmietany.
Masa jabłkowa:
- 5 średniej wielkości jabłek (ja użyłam szarej renety),
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki brązowego cukru,
- dwie łyżeczki tymianku.
Sposób przygotowania jabłecznika
z tymiankiem:
Wysypuję na stolnicę mąkę, cukier
i cukier waniliowy, kładę na to miękkie masło i kroję w kostkę,
wbijam 1 całe jajko i 1 żółtko, dodaję śmietanę i zagniatam
ciasto, które później owijam w folię i wkładam do lodówki.
Zagniatanie kruchego ciasta najlepiej wykonywać szybko
i sprawnie, wtedy ciasto nie nagrzewa się zbytnio od rąk, nie wymaga
dosypywania mąki i jest smaczniejsze (nadmiar mąki sprawia, że ciasto jest
suche i twarde).
Obieram jabłka ze skórki, usuwam
gniazda nasienne i kroję w średniej wielkości kostkę.
Smażę jabłka z dodatkiem
cukru, cynamonu i tymianku przez około 20 minut (aż zaczną się rozpadać).
Wyjmuję ciasto z lodówki, dzielę
na 2 części większą i mniejszą (2/3 i 1/3). Rozwałkowuję większą część
na placek o grubości około 5mm i wykładam blaszkę ciastem (tortownica
o średnicy 25cm). Przekładam usmażone jabłka do wyłożonej ciastem formy.
Rozwałkowuję mniejsza część i kroję ją w paseczki o szerokości
około 2cm. Układam z nich kratkę na jabłkach i smaruję ciasto
białkiem pozostały po zagniataniu ciasta.
Jabłecznik z tymiankiem
piekę w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 40 minut
(opcja z termoobiegiem).
Jabłecznik z tymiankiem
gotowy.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz