piątek, 12 kwietnia 2013

Jabłecznik z tymiankiem

Jabłecznik z tymiankiem
Jabłecznik z tymiankiem
Jabłecznik na kruchym cieście to jedno z najpopularniejszych ciast i każdy zna jego smak, więc zachwalać go nie muszę. Dziś proponuję Wam jabłecznik w nieco innej odsłonie, bo z … tymiankiem. Przepis znalazłam na blogu PrzepisAni i bardzo mnie zaciekawił, szybko więc zabrałam się do pieczenia, efekt mnie nie rozczarował. Jabłecznik jest świetny a dodatek tymianku do jabłek sprawia, że smak jest orzeźwiający i na prawdę ciekawy. Spróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania jabłecznika z tymiankiem:

Ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • 200 gram masła,
  • 3 łyżki śmietany.

Masa jabłkowa:


  • 5 średniej wielkości jabłek (ja użyłam szarej renety),
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżeczki brązowego cukru,
  • dwie łyżeczki tymianku.

Sposób przygotowania jabłecznika z tymiankiem:

Wysypuję na stolnicę mąkę, cukier i cukier waniliowy, kładę na to miękkie masło i kroję w kostkę, wbijam 1 całe jajko i 1 żółtko, dodaję śmietanę i zagniatam ciasto, które później owijam w folię i wkładam do lodówki. 

Zagniatanie kruchego ciasta najlepiej wykonywać szybko i sprawnie, wtedy ciasto nie nagrzewa się zbytnio od rąk, nie wymaga dosypywania mąki i jest smaczniejsze (nadmiar mąki sprawia, że ciasto jest suche i twarde).

Obieram jabłka ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w średniej wielkości kostkę.
Smażę jabłka z dodatkiem cukru, cynamonu i tymianku przez około 20 minut (aż zaczną się rozpadać).

Jabłka smażone
Jabłka smażone
Wyjmuję ciasto z lodówki, dzielę na 2 części większą i mniejszą (2/3 i 1/3). Rozwałkowuję większą część na placek o grubości około 5mm i wykładam blaszkę ciastem (tortownica o średnicy 25cm). Przekładam usmażone jabłka do wyłożonej ciastem formy. Rozwałkowuję mniejsza część i kroję ją w paseczki o szerokości około 2cm. Układam z nich kratkę na jabłkach i smaruję ciasto białkiem pozostały po zagniataniu ciasta. 

Jabłecznik z tymiankiem
Jabłecznik z tymiankiem
Jabłecznik z tymiankiem piekę w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 40 minut (opcja z termoobiegiem).

Jabłecznik z tymiankiem gotowy.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku