piątek, 5 kwietnia 2013

Sernik pod kokosem

Sernik pod kokosem
Sernik pod kokosem
Bardzo lubię serniki właściwie to jest moje ulubione ciasto, ale jak do tej pory każda próba kończyła się zakalcem. Wreszcie znalazłam przepis, z którego sernik wyszedł mi wręcz idealny taki jak lubię najbardziej lekko kruchy i wilgotny. Przepis pochodzi z bloga słodkie pychotki. Robi się go na prawdę bardzo szybko i jest przepyszny. Polecam.


Składniki potrzebne do przygotowania sernika pod kokosem:

  • 50 dag sera twarogowego (ja użyłam półtłusty),
  • 1 szklanka i 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (mały),
  • 12 dag + 4 łyżki masła,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 100g wiórek kokosowych.

Sposób przygotowania sernika pod kokosem:

W rondelku roztapiam 12 dag masła i lekko studzę tak, aby nie było gorące. 
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno ze szczyptą soli. 
Twaróg, roztopione masło, żółtka i szklankę cukru pudru blenderuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy (dzięki użyciu blendera nie trzeba mielić sera). 
Dodaję budyń i mieszam, następnie dodaję połowę piany z białek i mieszam łyżką, dodaję pozostałe białka i mieszam bardzo delikatnie. 
Przekładam masę serową do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 22 cm). 
Roztapiam pozostałe masło, dodaję 3 łyżki cukru pudru oraz wiórki kokosowe i wykładam powstałą w ten sposób masę kokosową na wierzch sernika. 
Sernik piekę w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 130oC i piekę przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawiam sernik w zamkniętym piekarniku przez około 20 – 30 minut a następnie nieznacznie uchylam drzwiczki i pozostawiam sernik do powolnego studzenia. 
Najlepiej smakuje na następny dzień.

SMACZNEGO

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku