środa, 24 kwietnia 2013

Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami

Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami
Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami
Kolejny przepis na muffinki, tym razem w wersji wytrawnej z fetą i suszonymi pomidorami. Doskonale nadają się na podwieczorek lub przyjęcie jako przystawka. Pasują zarówno do wytrawnego wina jak i do piwa. Świetnie też sprawdzają się jako przekąska do szkoły czy pracy. Tak jak wszystkie muffinki czas przygotowania to 30 minut wliczając już czas pieczenia a efekt … no cóż przekonajcie się sami…


Składniki potrzebne do przygotowania muffinek z fetą i suszonymi pomidorami (12 muffinek):

Składniki suche:

  • 200g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 10 pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów,
  • około 100g pokruszonego sera feta,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Składniki mokre:

  • 1 jako,
  • pół szklanki mleka,
  • 70g roztopionego masła,
  • 1 ząbek czosnki przeciśnięty przez praskę.

Sposób przygotowania muffinek z fetą i suszonymi pomidorami:
W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do foremek na muffinki i piekę przez około 20 - 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe. Wyjmuję muffiny z piekarnika i studzę na kratce.
Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami gotowe.

Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami
Muffinki z fetą i suszonymi pomidorami

SMACZNEGO

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku